Diehl Metering świętuje 30 lat działalności w Polsce

Diehl Metering świętuje 30 lat działalności w Polsce Diehl Metering świętuje 30 lat działalności w Polsce

Na początku czerwca, Diehl Metering uczciło 30 lat działalności w Polsce. W tym czasie zakład w Bażanowicach zmienił z lokalnego zakładu produkcyjnego w główne międzynarodowe centrum grupy Diehl Metering. Jubileuszowe wydarzenie, które zostało przełożone z zeszłego roku, było okazją do spojrzenia wstecz na rozwój naszej polskiej filii.

Historia Diehl Metering w Polsce rozpoczęła się 21 listopada 1991 roku, kiedy to francuska firma Sappel wraz z polskimi przedstawicielami założyła firmę Mirometr. Od samego początku firma postawiła na jakość, specjalizując się w wodomierzach o najwyższej klasie metrologicznej. Wszystkie produkty były produkowane i montowane na miejscu w Cieszynie, mieście położonym blisko granicy z Czechami.

W 2011 roku, po latach szybkiego rozwoju, nasz polski zespół przeniósł się do obecnych zakładów produkcyjnych i biur w Bażanowicach. Liczba produkcji szybko wzrosła, a nowi pracownicy byli regularnie rekrutowani. W 2015 roku firma zmieniła nazwę na Diehl Metering, a pomieszczenia zostały jeszcze bardziej rozbudowane, dzięki czemu miejsce to stało się solidnym punktem odniesienia dla produkcji dla polskiego przemysłu wodnego.

W ciągu ostatnich trzech dekad miało miejsce wiele najważniejszych wydarzeń. W 2013 roku zakład rozpoczął produkcję komponentów, w 2018 roku pierwszych ciepłomierzy i modułów radiowych, a w 2020 roku pierwszych kompletnych liczników. Dziś Bażanowice mają ważną rolę w zaopatrywaniu krajów Diehl Metering na całym świecie i są odpowiedzialne za 16 milionów euro sprzedaży zewnętrznej, w porównaniu do zaledwie 1M euro w 2003 roku. Liczba pracowników wzrosła z zaledwie kilkunastu w latach 90. do około 350 dzisiaj. A roczna produkcja wzrosła z 100.000 metrów w 2003 roku do 2,4 miliona metrów dzisiaj, jak również prawie milion modułów radiowych.

Oprócz tego, że Bażanowice są motorem naszego sukcesu w regionie, stały się jednym z fundamentów globalnej działalności Diehl Metering, utrzymując wyjątkowe standardy jakości, z których znana jest nasza marka na całym świecie. Jesteśmy dumni z poświęcenia naszych zespołów w Polsce i z niecierpliwością czekamy na dalszy dynamiczny rozwój Bażanowic, gdy będziemy wprowadzać nowe innowacje dla naszych klientów i nadal pomagać im w kształtowaniu bardziej zrównoważonej przyszłości.