Diehl Graduate Program: Konflikty mogą doprowadzić nas do szaleństwa

Dowiedz się, jak uczestnicy Diehl Graduate Program nauczyli się radzić sobie z konfliktami w pracy podczas 3-dniowych warsztatów.

Diehl Graduate Program: Konflikty mogą doprowadzić nas do szaleństwa Diehl Graduate Program: Konflikty mogą doprowadzić nas do szaleństwa

Jak radzić sobie z konfliktem w miejscu pracy? Jak możemy zmniejszyć jego wpływ? Co pomaga nam się uspokoić? Takie pytania zadali uczestnicy programu Diehl Graduate Program podczas 3-dniowych warsztatów, które odbyły się w dniach 14-16 października 2019 r.

Strategie zarządzania konfliktami obejmują: walkę, współpracę, negocjacje, unikanie i mediacje. Każda metoda została dokładnie przeanalizowana i przećwiczona przez 24 uczestników na specjalnych warsztatach w siedzibie głównej grupy Diehl w Norymberdze w Niemczech. Uczestnicy pochodzili z różnych środowisk technicznych i handlowych, w tym trzech przedstawicieli Diehl Metering: Maximilian Oberndörfer, Kevin Wittrich i Florian Einzinger

Analiza konfliktu

Warsztaty koncentrowały się na wymianie doświadczeń i wiedzy, a także wspólnym opracowywaniu narzędzi i metod zarządzania konfliktami. Zainspirowani studiami przypadków i odgrywaniem ról uczestnicy przetestowali metody radzenia sobie z konfliktami i zostali zmuszeni do refleksji nad własnym zachowaniem w sytuacjach konfliktowych. Kluczowe pytania brzmiały: jak postępujemy w sytuacjach konfliktowych i jak możemy przenieść dyskusje
z poziomu emocjonalnego na bardziej faktyczny i obiektywny?

Kolejną atrakcją warsztatów była rozmowa przy kominku z Wolfgangiem Weggenem, dyrektorem finansowym grupy Diehl. Uczestnicy skorzystali z okazji, aby zadać panu Weggenowi pytania dotyczące różnych sfer życia od osobistej kariery po aktualne problemy i wyzwania Grupy Diehl.

Od konfliktu do współpracy

One of the core ideas of the Diehl Graduate Program is to bring together different Diehl divisions. To improve networking between participants, a dinner was organised with Nathalie Haschberger, Head of the Commercial Graduate Program at the end of the Conflict Management seminar.

Trzeciego dnia uczestnicy odwiedzili Diehl Metering w Ansbach. Po prezentacji działu pomiaru przez Andreę Sorg, oprowadzono ich po produkcji w Ansbach. Na zakończenie każdy miał okazję złożyć swój spersonalizowany wodomierz HYDRUS 1.3. Jaką lepszą pamiątkę zabrać z udanego trzydniowego warsztatu?