Klantgerichte innovaties in stadsverwarming mogelijk maken

Door een Fixed Network te implementeren en een innovatief ‘motivatietarief’ te ondersteunen, heeft Diehl Metering het Deense nutsbedrijf Brønderslev Forsyning A/S geholpen om zijn energie-efficiëntie naar een hoger plan te tillen.

Klantgerichte innovaties in stadsverwarming mogelijk maken Klantgerichte innovaties in stadsverwarming mogelijk maken
Diehl Metering

Door een Fixed Network te implementeren en een innovatief ‘motivatietarief’ te ondersteunen, heeft Diehl Metering het Deense nutsbedrijf Brønderslev Forsyning A/S geholpen om zijn energie-efficiëntie naar een hoger plan te tillen. Het nutsbedrijf heeft ook zijn reputatie als pionier in stadsverwarming versterkt en tegelijk zijn klantentevredenheid verhoogd.

Brønderslev Forsyning A/S is verantwoordelijk voor stadsverwarming en watervoorziening in de Deense stad Brønderslev. Met het ‘Stadsverwarming van de toekomst’-concept is het nutsbedrijf een pionier in slimme energie, die stroom en stadsverwarming opwekt met een eigen warmtekrachtkoppelingsinstallatie.

Allereerst hebben we inefficiëntie in het netwerk van Brønderslev Forsyning A/S samen met het bedrijf aangepakt. De Deense leverancier had destijds te maken met hoge retourtemperaturen in zijn netwerk, wat erop wees dat veel huishoudens het aan hen geleverde stadsverwarmingswater niet goed gebruikten. Dit kwam doordat consumenten nadelig verwarmingsgedrag vertoonden – zogenaamde ‘slechte koelers’ – of doordat de instellingen op hun verwarmingssysteem niet geoptimaliseerd waren. 

Netwerkupgrade

Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben we Brønderslev Forsyning A/S geholpen een innovatieve Fixed Network-oplossing te implementeren voor het volautomatisch uitlezen van meer dan 5.000 SHARKY 775-warmtemeters. Nu handmatig uitlezen tot het verleden behoort, kunnen consumenten er zeker van zijn dat hun facturen altijd kloppen.

Om consumenten slimme bescherming tegen lekkage te bieden, installeerden we ook SHARKY FS 473 ultrasone flowsensors in de retourleiding van elk huis. Hierdoor kunnen de debieten in de flow- en retourleidingen vergeleken worden. Als er een afwijking is, activeren de SHARKY-meters een lekalarm. Consumenten kunnen ervoor kiezen om het alarm zelf via e-mail of sms te ontvangen als zij gevolgen van het lek ondervinden.

Daarnaast gebruikt Brønderslev Forsyning A/S onze IZAR-databeheersoftware om hoge retourtemperaturen te identificeren, die veroorzaakt kunnen worden door ‘slechte koelers’. IZAR kan consumenten vervolgens adviseren om zich anders te gedragen, zodat de retourtemperatuur daalt. Dit verhoogt de energie-efficiëntie en verlaagt de energiefactuur van het huishouden.

Een baanbrekend prijsmodel

Om de efficiëntie van het netwerk en de klanttevredenheid verder te verhogen, introduceerde Brønderslev Forsyning A/S onlangs een ‘motivatietarief’. Dit systeem houdt in dat consumenten die de energie van het stadsverwarmingswater onvoldoende gebruiken, en dus verantwoordelijk zijn voor hoge retourtemperaturen, een toeslag betalen. Via onze IZAR@HOME-app kunnen ze het verbruik van hun huishouden en hun retourtemperaturen bijhouden, zodat ze in actie kunnen komen en kunnen stoppen met het betalen van de toeslag.

Dankzij de combinatie van het motivatietarief en de IZAR@HOME-app profiteert Brønderslev Forsyning A/S van een win-winsituatie waarin consumenten hun gedrag aanpassen of hun verwarmingssysteem optimaliseren om geld te besparen en te voorkomen dat ze een toeslag moeten betalen, wat weer leidt tot meer efficiëntie van het warmtenet.