Dankzij de IoT Planning Service en mioty®-technologie kan ThüWa ThüringenWasser de efficiëntie van het waternetwerk verbeteren

De Duitse waterleverancier ThüWa ThüringenWasser heeft samengewerkt met Diehl Metering om nieuwe watermeters te installeren en de LPWAN mioty® Technology van Diehl Metering te gebruiken. ThüWa zal nu profiteren van veilige gegevens, nauwkeurige meetpraktijken en gedigitaliseerde processen die de efficiëntie verhogen en kosteneffectief zijn.

Dankzij de IoT Planning Service en mioty®-technologie kan ThüWa ThüringenWasser de efficiëntie van het waternetwerk verbeteren Dankzij de IoT Planning Service en mioty®-technologie kan ThüWa ThüringenWasser de efficiëntie van het waternetwerk verbeteren
Diehl Metering

De Duitse waterleverancier ThüWa ThüringenWasser heeft samengewerkt met Diehl Metering om nieuwe watermeters te installeren en de LPWAN mioty® Technology van Diehl Metering te gebruiken. ThüWa zal nu profiteren van veilige gegevens, nauwkeurige meetpraktijken en gedigitaliseerde processen die de efficiëntie verhogen en kosteneffectief zijn.

ThüWa ThüringenWasser is een van de grootste dienstverleners in de watersector in de Duitse deelstaat Thüringen. Met meer dan 247.000 klanten beslaat het netwerk van ThüWa bijna 600 km² in de stad Erfurt en omgeving.

Voorheen werden ongeveer 39.000 mechanische watermeters over het netwerk geïnstalleerd om de facturering te ondersteunen. Deze meters moesten handmatig worden afgelezen, wat kostbaar en tijdrovend was. Veel meters waren ook moeilijk toegankelijk, terwijl klanten niet op een specifieke datum konden worden gefactureerd.

Om zijn klantenservice te verbeteren en digitalisering en duurzaamheid aan te pakken, heeft ThüWa ThüringenWasser contact opgenomen met Diehl Metering.

Het project startte met een workshop in het kader van de IoT Network Planning Service van Diehl Metering. Hier hielpen de Internet of Things-experts (IoT) van Diehl Metering het team van ThüWa bij het bepalen van de eisen en het gebruik van cases voor het waternetwerk. Dit resulteerde in besluitvorming over de beste technologie om te gebruiken en hielp om een gedetailleerd netwerkoverzicht te schetsen van alle benodigde antennelocaties.

Er werd besloten om de mechanische watermeters over het netwerk van ThüWa te vervangen door de HYDRUS 2.0 ultrasone watermeters van Diehl Metering. Deze bevatten een geïntegreerde radiomodule, waardoor drive-by of volautomatische uitlezing via vast netwerk onmiddellijk kan worden gerealiseerd.

Na de beschikbare IoT-technologieën in overweging te hebben genomen, selecteerde ThüWa de LPWAN-mioty®-technologie van Diehl Metering wegens de prestaties en kosteneffectiviteit. Met een laag stroomverbruik en een brede dekking levert dit netwerkprotocol een hoog prestatieniveau en een sterk verwacht rendement op de investering.

Dankzij het extreme radiobereik kunnen meters op moeilijk bereikbare locaties perfect worden afgelezen, terwijl mioty®-telegramsplitsing ervoor zorgt dat de overdracht van metergegevens volledig betrouwbaar is.

Er zijn nu minder antenneplaatsen nodig en de facturatieprocessen zijn nu soepel en stabiel, met papierloze verklaringen die op elk moment kunnen worden gegenereerd. Kosten rond het opstellen van jaaroverzichten voor ThüWa behoren tot het verleden, en omdat gegevens nu gemakkelijker kunnen worden verkregen, is er een mogelijkheid om potentiële netwerklekken te identificeren. Bovendien zijn de meters zelf niet gevoelig voor schade door waterafzettingen. 

ThüWa zal gebruik maken van de IoT Network Implementation service van Diehl Metering om het mioty®-netwerk in de loop van de volgende 2-3 jaar uit te rollen, met reeds een eerste geïnstalleerde site. Deze technologie zal het meternetwerk verbinden met de wereld van IoT en de enorme mogelijkheden die het met zich meebrengt.