IZAR: van baanbrekende radiotechnologie tot slimme uitleesoplossing

Zo'n 25 jaar geleden werd een revolutionair idee geboren, waarmee een heel nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het uitlezen werd geschreven.

Diehl Metering
News
IZAR: van baanbrekende radiotechnologie tot slimme uitleesoplossing IZAR: van baanbrekende radiotechnologie tot slimme uitleesoplossing

Zo'n 25 jaar geleden werd een revolutionair idee geboren, waarmee een heel nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het uitlezen werd geschreven. Dat baanbrekende concept was om een unieke technologie te ontwikkelen om meters nauwkeurig via radio uit te lezen. In de daaropvolgende decennia ontwikkelde de IZAR-technologie zich tot een voorloper van het huidige internet der dingen. Vandaag de dag is het nog steeds even relevant en zet het de norm als slimme meteroplossing.

Het verhaal begint in 1995, toen Diehl Metering (toen nog onder de naam Hydrometer) samen met het technologiebedrijf Sappel het prototype van een radiosysteem voor meters ontwikkelde. De resultaten waren veelbelovend - en beide bedrijven investeerden onmiddellijk hun energie en middelen om de eerste compacte versie, de IZAR R1, in 1996 op de markt te brengen.

De eerste versies van IZAR waren uitsluitend ontworpen voor watermeters en waren gebaseerd op handmatige uitlezing. Toen Sappel in 1998 werd geïntegreerd in Hydrometer, dat toen werd omgedoopt tot Diehl Metering, hadden de ontwikkelingsteams een springplank om een blijvende stempel te drukken op de meetindustrie door middel van een reeks krachtige innovaties.

Uitlezing op afstand

De daaropvolgende generaties IZAR R3, R3.5 en G4 maakten automatische uitlezing mogelijk en waren nauwkeuriger, robuuster en efficiënter. Ultrasone meters zoals de HYDRUS (water) en de SHARKY (thermische energie) bevatten ook IZAR, en de technologie werd al snel bekend om haar uitzonderlijke prestaties. In tegenstelling tot veel andere radiotechnologieën is IZAR in staat om gegevens te verzenden in bijzonder moeilijke situaties en klimatologische omstandigheden. Bovendien heeft hij een betrouwbare batterijlevensduur van 15 jaar.

IZAR stelt klanten vandaag in staat hun metergevens te verzamelen via mobiele walk-by, drive-by en passieve drive-by methodes en via een stationair Fixed Network of via een combinatie van deze vier methoden. De grootste doorbraak is misschien wel dat IZAR nu kan worden aangepast aan meerdere soorten energie (thermisch, elektrisch, gas, enz.), die met dezelfde infrastructuur kunnen worden uitgelezen.

Van radiotechnologie tot slimme oplossing

In de 24 jaar sinds de lancering is IZAR geëvolueerd van een baanbrekende radiotechnologie tot de hoeksteen van de positionering van Diehl Metering als aanbieder van slimme metering-oplossingen voor multi-utilities.

Door een combinatie van IZAR-ontvangers, units, radiomodules, ultrasone meters en software kunnen klanten nieuwe mogelijkheden voor hun bedrijf ontsluiten. Het IZAR-ecosysteem verzamelt en verzendt niet langer alleen hun meterstanden; maar analyseert hun gegevens onmiddellijk en zet deze om in vitale informatie om het water- en energiebeheer te verbeteren. Dit helpt klanten hun water- en warmteverliezen te verminderen, de nauwkeurigheid van de facturering te verbeteren en hun bedrijf te optimaliseren.

Toekomstige innovaties

Al bijna een kwart eeuw is IZAR voortdurend een referentie voor de meetsector. Tegen het einde van 2019 waren er ongeveer 52 miljoen IZAR-radiomodules geïnstalleerd, naast 8,3 miljoen met IZAR uitgeruste ultrasone meters.

Een belangrijke reden voor het succes van IZAR is dat het toekomstbestendig en gebruiksvriendelijk blijft. En dankzij de Open Metering System (OMS) communicatiestandaard, is een optimale interoperabiliteit voor elke uitdaging verzekerd. Het is al lang in staat om meerdere apparaten met elkaar te verbinden, waardoor het een vroeg voorbeeld is van het internet der dingen.

Tegenwoordig geven megatrends zoals klimaatverandering en waterschaarste vorm aan onze wereld en IZAR zal door zijn aanpassingsvermogen opnieuw een belangrijke rol spelen. Door middel van krachtige gegevensanalyse verbetert IZAR de besluitvorming, maakt het een grotere energie-efficiëntie mogelijk en helpt het ons beter gebruik te maken van de natuurlijke hulpbronnen waar we allemaal op vertrouwen.

Daarnaast wil Diehl Metering IZAR uitbreiden door de integratie van Artificial Intelligence (AI) om het potentieel van voorspellend onderhoud en digital twin-modellen te ontsluiten. IZAR heeft in de loop van zijn bestaan een aantal innovatieprijzen gewonnen en zal blijven anticiperen op en zich aanpassen aan nieuwe marktbehoeften, waardoor het nu nog even relevant is als 24 jaar geleden.