SELFOSSVEITUR – FIXED NETWORK

SELFOSSVEITUR – FIXED NETWORK SELFOSSVEITUR – FIXED NETWORK

Bergvärme i eldens och isens land

Selfossveitur levererar fjärrvärme och varmvatten till kommunen Árborg på södra Island, inklusive städerna Selfoss, Stokkseyri och Eyrarbakka. Det oberoende bolaget ägs av Árborg; Huvuduppgiften är att bygga och driva kommunens försörjningssystem. Fjärrvärmetjänsten hämtar varmvatten för uppvärmning av bostäder och varmvatten från tre reservoarer på 1 000 meters djup som ger varmvatten vid temperaturer på 100 till 120 °C.  Den senaste av dessa reservoarer ligger i själva staden Selfoss, nära bron över Ölfusá.

Med 8 068 invånare är Selfoss den största staden på södra Island och ett viktigt kommersiellt centrum för östaten. Árborg är den snabbast växande kommunen på Island. Det har sett storskaliga konstruktioner av fjärrvärmesystem och därmed ökad produktion av varmt geotermiskt vatten, som regionen är så rik på.

Island är en av de främsta när det gäller att utnyttja förnybara resurser för el och värme: Nästan 100% av den el som förbrukas i detta lilla land med en befolkning på 330 000 genereras från förnybara källor; 9 av 10 hushåll värms upp direkt med geotermisk energi.

  • FRAMTIDSSÄKRA HÅLLBARA LÖSNINGAR

    Fixed Network-lösningen med SHARKY 775 värmemätare ger exakta avläsningar. Dessutom informeras kunderna om sina konsumtionsmönster och kan justera dem efter behov.

  • ROBUST & PÅLITLIG

    SHARKY-värmemätarna kan motstå hög klorhalt samt geotermiskt vatten med hög svavelnivå och presterar fortfarande enligt högsta standard över 12 år efter installationen.

  • NÄTVERKSOPTIMERING

    Tack vare mer data och regelbunden övervakning kan Selfossveitur övervaka temperaturflöden i specifika zoner och lättare upptäcka extremvärden.

  • UTMANINGEN: SAMLA IN DATA REGELBUNDET OCH AUTOMATISKT

    UTMANINGEN: SAMLA IN DATA REGELBUNDET OCH AUTOMATISKT UTMANINGEN: SAMLA IN DATA REGELBUNDET OCH AUTOMATISKT

    För staden Selfoss med omnejd med byarna Eyrarbakki och Stokkseyri ville fjärrvärmeleverantören Selfossveitur implementera smarta ultraljudsvärmemätare. De befintliga icke-kommunicerande värmemätarna avlästes manuellt endast en gång om året. På grund av felaktiga avläsningar och bristen på exakta data var verktyget tvunget att uppskatta faktureringen baserat på förbrukningen föregående år. Som en följd av detta kunde kunderna inte övervaka sin förbrukning under året för att vid behov justera konsumtionsmönstren. Fördröjningen i insamling och sammanställning av data gjorde det också omöjligt för Selfossveitur att genomföra avancerade analyser som detektering av läckage eller tryckfall i distributionsnätet.

    Geotermiskt varmvatten med sin mycket höga klor- och svavelhalt är mycket krävande för värmemätare. Ur ett metrologiskt perspektiv måste värmemätarna fungera tillförlitligt och deras mätnoggrannhet ska inte minska med åren. Det var problemet med de mekaniska mätare som hittills använts och resulterade i felaktiga förbrukningsvärden, felaktiga räkningar och kundklagomål.

  • LÖSNINGEN: EN MÅNGSIDIG METOD FÖR ATT AUTOMATISERA AVLÄSNINGAR I HELA REGIONEN

    LÖSNINGEN: EN MÅNGSIDIG METOD FÖR ATT AUTOMATISERA AVLÄSNINGAR I HELA REGIONEN LÖSNINGEN: EN MÅNGSIDIG METOD FÖR ATT AUTOMATISERA AVLÄSNINGAR I HELA REGIONEN

    För Selfoss med omnejd kommer en omfattande fast nätverkslösning för helautomatisk avläsning av 4150 SHARKY 775 ultrasonic heat meters att implementeras. En Drive-by-lösning fungerar som säkerhetskopia.

    Den integrerade radiomodulen gör mätarna redo för arbete direkt efter installationen. Permanent installerade mottagare med mottagande antenner samlar regelbundet in realtidsdata som registrerats av SHARKY 775 meter, inklusive flödeshastighet, fram- och returtemperaturer, energiförbrukning och larmvarningar. Radiomätarnas avläsningsintervall är varje timme. Radiomottagaren (IZAR RDC – radiodatakoncentrator) är den betydande delen av vår IZAR-radiolösning för fast nätverk. Optimerad, kostnadseffektiv positionering av mottagningsantenner på strategiska platser, t.ex. skorstenen i en högre byggnad, säkerställer tillförlitlig dataöverföring. Och tack vare vårt sofistikerade verktyg för planering av fasta nätverk kunde vi presentera den detaljerade nätverkstäckningen och det exakta antalet nödvändiga antennplatser i förväg.

    Alla värmemätare levererar automatiskt sina mätdata till den dedikerade FTP-servern. Därifrån importeras data till Meter Data Management Software IZAR@NET 2 installerad på Selfossveitur. Programvaran tillhandahåller en central övervakning av distributionsnätet och gränssnitt med företagets faktureringssystem, vilket gör det möjligt att automatiskt fakturera förbrukning på fördefinierade datum. Med hjälp av IZAR@NET 2 har Selfossveitur tillgång till alla värmemätardata, inklusive flödes- och returtemperatur för mer detaljerade analyser.

  • FÖRDELARNA: TILLFÖRLITLIGA DATA FÖR REGELBUNDEN FAKTURERING OCH ÖKAD KONSUMENTNÖJDHET

    FÖRDELARNA: TILLFÖRLITLIGA DATA FÖR REGELBUNDEN FAKTURERING OCH ÖKAD KONSUMENTNÖJDHET FÖRDELARNA: TILLFÖRLITLIGA DATA FÖR REGELBUNDEN FAKTURERING OCH ÖKAD KONSUMENTNÖJDHET

    Med de smarta SHARKY 775-värmemätarna kommer Selfossveitur-kunder att faktureras baserat på deras verkliga varmvattenförbrukning snarare än uppskattningar. Eftersom mätaravläsningarna automatiskt överförs från IZAR@NET 2 till Selfossveiturs faktureringssystem är faktureringsprocessen snabbare, effektivare och inte benägen för fel.

    Den fasta nätverkslösningen (AMI) läser av värmemätarna helautomatiskt varje timme. Kunderna kan se sin konsumtion på nätet och jämföra den med medelvärdena för liknande hushåll. De kan omedelbart identifiera om deras konsumtion är över genomsnittet, justera sitt konsumtionsbeteende därefter och vidta åtgärder mot en hög räkning i ett tidigt skede.

    De högupplösta uppgifterna kan också användas för att övervaka det geotermiska fjärrvärmenätet. Dessutom kan Selfossveitur också observera läckage och tryckfall i distributionsnätet. Den IZAR@NET 2 meter datahanteringsprogramvaran ger bolaget en översikt över hela fjärrvärmenätet och visar mätarlarm omedelbart när som helst. Smarta mätare ger värdefull information för Selfossveitur, särskilt när det gäller temperaturen i vissa områden samt totalförbrukningen för olika stadsdelar. Och de ger många möjligheter att upptäcka fel i fjärrvärmesystemet eftersom extremvärden, det vill säga ett hus som får oanvändbart kallt eller varmt vatten, lätt kan upptäckas.

    I det platta isländska landskapet övertygar vår radioprestation med enastående räckvidd. Endast ett fåtal mottagningsantenner behövs för perfekt täckning. Dessutom var vår fasta nätplanering mycket bra och visade bolaget nättäckningen i detalj i förväg.

    Mätarna ger betydande driftsoptimering för Selfossveitur, eftersom manuell avläsning är ett minne blott. Och den ekonomiska potentialen är också enorm: Tack vare deras förlängda livslängd – förmågan att motstå geotermiskt vatten med hög klorhalt och hög svavelhalt – kommer SHARKY 775 värmemätare att prestera enligt högsta standard under 12 år efter installationen.

  • FALLSTUDIE SELFOSSVEITUR BROSCHYR

    FALLSTUDIE SELFOSSVEITUR BROSCHYR FALLSTUDIE SELFOSSVEITUR BROSCHYR

    Mer information i vår fallstudie Selfossveitur broschyr

     Läs mer