SELFOSSVEITUR – FIXED NETWORK

SELFOSSVEITUR – FIXED NETWORK SELFOSSVEITUR – FIXED NETWORK

Geothermische stadsverwarming in het land van vuur en ijs

Selfossveitur levert stadsverwarming en warm water aan de gemeente Árborg in Zuid-IJsland, onder andere in de steden Selfoss, Stokkseyri en Eyrarbakki. De zelfstandige onderneming is eigendom van Árborg; haar belangrijkste taak is het bouwen en exploiteren van de leveringssystemen van de gemeente. De stadsverwarmingsdienst haalt warm thermaal water voor huishoudelijke verwarming en warm water uit drie reservoirs op een diepte van 1.000 meter die warm water leveren bij temperaturen van 100 tot 120 °C. De meest recente van deze reservoirs bevindt zich in de stad Selfoss zelf, dicht bij de brug over de Ölfusá.

Met 8.068 inwoners is Selfoss de grootste stad in het zuiden van IJsland en een belangrijk commercieel centrum voor de eilandstaat. Árborg is de snelst groeiende gemeente van IJsland. Er zijn op grote schaal stadsverwarmingssystemen aangelegd en daardoor is de productie van warm geothermisch water, waar de regio zo rijk aan is, verhoogd.

IJsland behoort tot de koplopers als het gaat om het gebruik van hernieuwbare bronnen voor elektriciteit en warmte: bijna 100% van de elektriciteit die in dit kleine land met 330.000 inwoners wordt verbruikt, wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen; 9 op de 10 huishoudens worden rechtstreeks verwarmd met geothermische energie.

 • TOEKOMSTBESTENDIGE DUURZAME OPLOSSINGEN

  De Fixed Network-oplossing met SHARKY 775-warmtemeters geeft exacte metingen. Bovendien worden klanten geïnformeerd over hun verbruikspatronen en kunnen ze deze indien nodig aanpassen.

 • ROBUUST & BETROUWBAAR

  De SHARKY-warmtemeters zijn bestand tegen geothermisch water met een hoog chloor- en zwavelgehalte en presteren meer dan 12 jaar na installatie nog steeds volgens de hoogste normen.

 • NETWERKOPTIMALISATIE

  Dankzij rijkere gegevens en regelmatige monitoring kan Selfossveitur temperatuurstromen in specifieke zones controleren en uitschieters gemakkelijker opsporen.

 • DE UITDAGING: REGELMATIG EN AUTOMATISCH GEGEVENS VERZAMELEN

  DE UITDAGING: REGELMATIG EN AUTOMATISCH GEGEVENS VERZAMELEN DE UITDAGING: REGELMATIG EN AUTOMATISCH GEGEVENS VERZAMELEN

  Voor de stad Selfoss en omgeving, met de dorpen Eyrarbakki en Stokkseyri, wilde stadsverwarmingsleverancier Selfossveitur slimme ultrasone warmtemeters implementeren. De bestaande niet-communicerende warmtemeters werden slechts één keer per jaar handmatig uitgelezen. Door onjuiste uitlezing en het ontbreken van nauwkeurige gegevens moest het nutsbedrijf de facturering schatten op basis van het verbruik van het voorgaande jaar. Bijgevolg konden klanten hun verbruik gedurende het jaar niet controleren om zo nodig hun verbruikspatronen aan te passen. De vertraging bij het verzamelen en samenvoegen van gegevens maakte het voor Selfossveitur ook onmogelijk om geavanceerde analyses uit te voeren, zoals het opsporen van lekkages of drukdalingen in het distributienet.

  Geothermisch warm water met zijn zeer hoge chloor- en zwavelgehalte stelt hoge eisen aan warmtemeters. Vanuit metrologisch oogpunt moeten de warmtemeters betrouwbaar presteren en mag hun meetnauwkeurigheid in de loop der jaren niet afnemen. Dat was het probleem met de tot nu toe gebruikte mechanische meters en resulteerde in onjuiste verbruikswaarden, onjuiste facturen en klachten van klanten.

 • DE OPLOSSING: EEN MEERVOUDIGE AANPAK OM DE METINGEN IN DE HELE REGIO TE AUTOMATISEREN

  DE OPLOSSING: EEN MEERVOUDIGE AANPAK OM DE METINGEN IN DE HELE REGIO TE AUTOMATISEREN DE OPLOSSING: EEN MEERVOUDIGE AANPAK OM DE METINGEN IN DE HELE REGIO TE AUTOMATISEREN

  Voor Selfoss en omgeving wordt een uitgebreide vaste netwerkoplossing geïmplementeerd voor het volledig geautomatiseerd uitlezen van 4.150 ultrasone SHARKY 775-warmtemeters. Een drive-by oplossing dient als back-up.

  Dankzij de geïntegreerde radiomodule zijn de meters direct na installatie klaar voor gebruik. Permanent geïnstalleerde ontvangers met ontvangstantennes verzamelen regelmatig realtime gegevens die door de SHARKY 775-meters zijn geregistreerd, waaronder aanvoer- en retourtemperaturen, debiet, energieverbruik en alarmmeldingen. Het uitleesinterval van de radiometers is per uur. De radio-ontvanger (IZAR RDC – radio data concentrator) is het belangrijke onderdeel van onze IZAR-radio-vast-netwerkoplossing. De geoptimaliseerde kosteneffectieve plaatsing van de ontvangstantennes op strategische locaties, bijvoorbeeld de schoorsteen van een hoog gebouw, zorgt voor een betrouwbare gegevensoverdracht. En dankzij onze geavanceerde vast-netwerkplanningsinstrument konden we op voorhand de gedetailleerde netwerkdekking en het exacte aantal benodigde antennelocaties voorstellen.

  Alle warmtemeters leveren hun metergegevens automatisch aan de speciale FTP-server. Van daaruit worden de gegevens geïmporteerd in de Meter Data Management Software IZAR@NET 2 die bij Selfossveitur is geïnstalleerd. De software zorgt voor een centrale bewaking van het distributienetwerk en is gekoppeld aan het factureringssysteem van de onderneming, zodat het verbruik automatisch kan worden gefactureerd op vooraf bepaalde data. Met IZAR@NET 2 heeft Selfossveitur toegang tot alle warmtemetergegevens, inclusief het debiet en de retourtemperatuur, voor meer gedetailleerde analyses.

 • DE VOORDELEN: BETROUWBARE GEGEVENS VOOR REGELMATIGE FACTURERING EN EEN GROTERE KLANTTEVREDENHEID

  DE VOORDELEN: BETROUWBARE GEGEVENS VOOR REGELMATIGE FACTURERING EN EEN GROTERE KLANTTEVREDENHEID DE VOORDELEN: BETROUWBARE GEGEVENS VOOR REGELMATIGE FACTURERING EN EEN GROTERE KLANTTEVREDENHEID

  Met de slimme SHARKY 775-warmtemeters worden de klanten van Selfossveitur gefactureerd op basis van hun werkelijke warmwaterverbruik in plaats van schattingen. Aangezien de meterstanden automatisch worden overgedragen van IZAR@NET 2 naar het factureringssysteem van Selfossveitur, verloopt het factureringsproces sneller en doeltreffender en is het niet gevoelig voor fouten.

  De vast-netwerkoplossing (AMI) leest de warmtemeters op uurbasis volledig automatisch uit. Klanten kunnen hun verbruik online bekijken en vergelijken met gemiddelde waarden van vergelijkbare huishoudens. Ze kunnen meteen zien of hun verbruik boven het gemiddelde ligt, hun verbruiksgedrag daarop aanpassen en in een vroeg stadium actie ondernemen tegen een hoge factuur.

  De gegevens met hoge resolutie kunnen ook gebruikt worden om het geothermische stadsverwarmingsnetwerk te monitoren. Daarnaast kan Selfossveitur ook lekkages en drukdalingen in het distributienet waarnemen. De IZAR@NET 2 meter data management software geeft het nutsbedrijf een overzicht van het volledige stadsverwarmingsnetwerk en geeft meteralarmen op elk moment onmiddellijk weer. Slimme meters leveren waardevolle informatie op voor Selfossveitur, met name over de temperatuur in bepaalde gebieden en het totale verbruik in de verschillende delen van de stad. Bovendien bieden ze veel mogelijkheden om storingen in het stadsverwarmingssysteem op te sporen, aangezien uitschieters, d.w.z. een huis dat ongewoon koud of warm water krijgt, gemakkelijk kunnen worden opgemerkt.

  In het vlakke IJslandse landschap overtuigen onze radioprestaties met een uitstekend bereik. Er zijn slechts enkele ontvangstantennes nodig voor een perfecte dekking. Bovendien was onze vast-netwerkplanning zeer goed en toonde het nutsbedrijf vooraf de netwerkdekking in detail.

  De meters zorgen voor een aanzienlijke operationele optimalisatie voor Selfossveitur, aangezien handmatig uitlezen tot het verleden behoort. En ook het economisch potentieel is enorm: dankzij hun lange levensduur – de mogelijkheid om geothermisch water met een hoog chloor- en zwavelgehalte te weerstaan – zullen de SHARKY 775-warmtemeters meer dan 12 jaar na de installatie nog aan de hoogste normen voldoen.

 • SELFOSSVEITUR-CASESTUDYBROCHURE

  SELFOSSVEITUR-CASESTUDYBROCHURE SELFOSSVEITUR-CASESTUDYBROCHURE

  Meer informatie in onze casestudybrochure over Selfossveitur

   Meer lezen