Izmir - Walk-by

Izmir - Walk-by Izmir - Walk-by

Öka kundnöjdheten genom automatiska, interoperabla avläsningar

Öka kundnöjdheten genom automatiska, interoperabla avläsningar

Beläget i en region med geotermisk aktivitet är Izmir den tredje folkrikaste staden i Turkiet, efter Istanbul och Ankara, och den näst största stadsbyggnaden i Egeiska havet efter Aten, Grekland. År 2019 hade İzmir en befolkning på nästan 3 miljoner, medan İzmirprovinsen uppgick till 4,4 miljoner invånare.

I västra delen av staden betjänas distrikten Balçova och Narlıdere av Izmir Jeotermal, som driver världens största geotermiska fjärrvärmenätverk. Företaget betjänar 36 636 bostäder och har cirka 23 210 prenumeranter.

 • INTEROPERABILITET

  SHARKY-värmemätaren förlitar sig på den öppna OMS-kommunikationsstandarden och inte på patentskyddade protokoll.

 • ROBUST & PÅLITLIG

  SHARKY-värmemätarna klarar av att stå emot högt klor- och svavelhaltigt geotermiskt vatten och presterar fortfarande enligt högsta standard över 10 år efter installationen.

 • NÄTVERKSOPTIMERING

  Tack vare rikare data och regelbunden övervakning har Izmir Jeotermal lyckats optimera flödeshastigheter och implementera läckagedetektering för att öka sitt nätverk.

 • SAMLA LÄSNINGAR MER FREKVENT OCH AKTIVERA INTEROPERABILITET

  SAMLA LÄSNINGAR MER FREKVENT OCH AKTIVERA INTEROPERABILITET SAMLA LÄSNINGAR MER FREKVENT OCH AKTIVERA INTEROPERABILITET

  Redan 2011 bestod Izmir Jeotermals nätverk av mätare från flera olika märken, och avläsningarna togs bara manuellt av en specifik anledning. Eftersom varje märke använde sitt eget radiosystem med egna protokoll för insamling av mätardata, kämpade verktyget för att förverkliga automatisk mätaravläsning och visa data på en enda plattform.

  Manuella avläsningar skapade flera problem. Processen var dyr, tidskrävande och arbetskrävande. Det var också mer benäget för faktureringsfel. Och det gjorde det extremt svårt för Izmir Jeotermal att tillhandahålla månadsvis fakturering - vilket var ett huvudmål för företaget. Fördröjningen när det gäller att samla in och sätta ihop data gjorde det också omöjligt att utföra avancerade nätverksanalyser som läckagedetektering, flödesoptimering och returtemperaturoptimering.

  En ytterligare utmaning var att det geotermiska vattnet hade mycket klor och svavel, vilket gav mätarna en aggressiv miljö. Som ett resultat var många av de äldre mätarna mindre tillförlitliga och utsatta för felaktiga avläsningar, vilket ledde till faktureringsfel och kundklagomål.

 • AUTOMATISERADE GÅNGSLÄSNINGAR MED FULL INTEROPERABILITET

  AUTOMATISERADE GÅNGSLÄSNINGAR MED FULL INTEROPERABILITET AUTOMATISERADE GÅNGSLÄSNINGAR MED FULL INTEROPERABILITET

  Under 2011 samarbetade Diehl Metering med den lokala samarbetspartnern Madenerji för att lansera SHARKY 775 värmemätare på den turkiska marknaden samt mätningssystem som använder kommunikationsstandarden för korstillverkare Open Metering System (OMS).

  OMS möjliggör interoperabilitet med mätare och enheter från olika märken, vilket gör den perfekt anpassad till Izmir Jeotermals fjärrvärmenät.

  Företaget beställde initialt cirka 2500 SHARKY-värmemätare, vilket möjliggjorde fjärravläsning av data för första gången. Efter framgången med detta inledande projekt inledde Izmir Jeotermal ett anbud för att ersätta befintliga mätare i sitt nätverk med OMS-mätare. Trots konkurrens från andra leverantörer vann Diehl Metering anbudet i samarbete med sin lokala partner tack vare mätarens höga kvalitet och långa livslängd.

  Som ett resultat lades ytterligare 11 000 SHARKY-meter till nätverket 2013.

  Mätardata samlas nu in via en Walk-by-lösning. Med hjälp av programvaran IZAR Receiver BT och IZAR @ MOBILE går Izmir Jeotermal-anställda helt enkelt framför hem för att samla in flera avläsningar, inklusive flödes- och returtemperatur, flödeshastighet, strömeffekt och energiförbrukning. All information synkroniseras sedan med företagets mätdatahanteringssystem samt dess faktureringsprogramvara för att månadsvis generera räkningar.

  Sedan 2013 har vi hjälpt till att uppgradera Jeotermals nätverk genom att leverera 1000 till 5000 SHARKY värmemätare varje år. Vi har nu levererat mer än 30 000 enheter och kommer att fortsätta tillhandahålla fler värmemätare varje år. Totalt har Izmir Jeotermal-distributionsnät potential att tillhandahålla fjärrvärme till mer än 50 000 hushåll i framtiden.

 • REGELMÄNNA LÄSNINGAR TILL NÖJDA KUNDER OCH FÖRBÄTTRA NÄTVERKS EFFEKTIVITET

  REGELMÄNNA LÄSNINGAR TILL NÖJDA KUNDER OCH FÖRBÄTTRA NÄTVERKS EFFEKTIVITET REGELMÄNNA LÄSNINGAR TILL NÖJDA KUNDER OCH FÖRBÄTTRA NÄTVERKS EFFEKTIVITET

  Genom Diehl Metering-lösningen kan Izmir Jeotermal fjärrläsa alla 30 000 SHARKY-värmemätare i sitt nätverk.

  Walk-by-lösningen sparar företagets tid och kostnader - och innebär att konsumenter inte längre behöver bli besvärade när en mätarläsare behöver fysisk tillgång till hemmet för att samla mätaravläsningar. Felaktiga avläsningar har också eliminerats, vilket resulterat i mer korrekt och rättvis månadsfakturering. Inte överraskande har kundklagomålen minskat och Izmir Jeotermal uppfattas nu som ett innovativt, kundvänligt företag.

  Eftersom mätare nu är lättare att läsa med högre frekvens har de mer uppdaterade uppgifterna hjälpt verktyget att förbättra nätverkseffektiviteten. Genom regelbunden övervakning kan den nu optimera flödeshastigheterna med proportionella ventiler, analysera flödes- och returtemperaturer och implementera läckagedetektering.

  OMS-kommunikationsstandarden gav Izmir Jeotermal flexibiliteten att integrera mätare från olika märken. Ändå var de så nöjda med kvaliteten och prestandan på våra SHARKY-mätare att de har bestämt sig för att hålla fast vid våra mätare. I själva verket är SHARKY 775 värmemätare perfekt lämpade för att motstå den aggressiva naturen hos geotermiskt vatten med hög klor och hög svavelhalt.

  Sedan 2007 har SHARKY konsekvent tilldelats 5 stjärnor av 5 för mätstabilitet efter stresstester utförda av AGFW, den oberoende energieffektivitetsföreningen.

  Sammantaget har lösningen varit så framgångsrik att Izmir Jeotermal vill flytta från Walk-by-datavläsningar till ett fast nätverk. Vi har redan lämnat in en fullständig studie av den föreslagna uppgraderingen och vi räknar med att använda vår erfarenhet i Turkiet för att hjälpa andra kunder världen över att optimera sina geotermiska nätverk.

  Izmir Jeotermal har varit mycket imponerad av Diehl Meterings allt-i-ett-lösning. De uppskattar särskilt den robusta och långsiktiga pålitliga mätprestandan hos de medföljande SHARKY 775-värmemätarna, även under svåra förhållanden, vilket är särskilt viktigt för mätare som hanterar mycket krävande geotermiskt vatten. Den utmärkta radioprestandan möjliggör tillförlitlig mobil mätaravläsning för korrekt och rättvis fakturering. En möjlig uppgradering från mobilavläsning till en fast nätverkslösning skulle ge Izmir Jeotermal ytterligare analysmöjligheter för mer effektivitet i fjärrvärmenätet. Madenerji och Diehl Metering har nu arbetat framgångsrikt i över tio år och är stolta över att kunna tillhandahålla smarta mätlösningar till det största geotermiska fjärrvärmenätet i världen.

  Eren Maden General Manager, Madernji A.Ş.