Izmir - Walk-by

Izmir - Walk-by Izmir - Walk-by

Verhoging van klanttevredenheid door automatische, interoperabele uitlezing

Verhoging van klanttevredenheid door automatische, interoperabele uitlezing

Izmir ligt in een gebied met geothermische activiteit en is de op twee na dichtstbevolkte stad van Turkije, na Istanbul en Ankara, en de op een na grootste agglomeratie aan de Egeïsche Zee, na Athene in Griekenland. In 2019 telde İzmir bijna 3 miljoen inwoners, terwijl de provincie İzmir in totaal 4,4 miljoen inwoners telde.

In het westen van de stad worden de wijken Balçova en Narlıdere bevoorraad door Izmir Jeotermal, dat het grootste geothermische districtsverwarmingsnet ter wereld exploiteert. De onderneming levert aan 36.636 woongebouwen en heeft ongeveer 23.210 klanten.

 • INTEROPERABILITEIT

  De SHARKY warmtemeter is gebaseerd op de open OMS-communicatiestandaard en niet op propriëtaire protocollen.

 • ROBUUST & BETROUWBAAR

  De SHARKY warmtemeters zijn bestand tegen chloor- en zwavelhoudend geothermisch water en blijven tot 10 jaar na installatie aan de hoogste normen voldoen.

 • NETWERKOPTIMALISATIE

  Dankzij uitgebreidere gegevens en regelmatige controles is Izmir Jeotermal erin geslaagd het debiet te optimaliseren en lekdetectie te implementeren om het netwerk te verbeteren.

 • FREQUENTER UITLEZEN EN INTEROPERABILITEIT MOGELIJK MAKEN

  FREQUENTER UITLEZEN EN INTEROPERABILITEIT MOGELIJK MAKEN FREQUENTER UITLEZEN EN INTEROPERABILITEIT MOGELIJK MAKEN

  In 2011 bestond het netwerk van Izmir Jeotermal uit meters van verschillende merken en werden alleen handmatig uitgelezen als daar een specifieke reden voor was. Aangezien elk merk zijn eigen radiosysteem gebruikte met eigen protocollen voor het verzamelen van metergegevens, had het nutsbedrijf problemen met het implementeren van automatische meteruitlezing en het presenteren van gegevens op één platform.

  Handmatig uitlezen leverde verschillende problemen op. Het proces was duur, tijdrovend en arbeidsintensief. Het was ook vatbaarder voor factureringsfouten. En maakte het uiterst moeilijk voor Izmir Jeotermal om maandelijkse facturering te bieden, wat een belangrijk doel was voor het bedrijf. De vertraging bij het verzamelen en compileren van gegevens maakte het ook onmogelijk om geavanceerde netwerkanalyses uit te voeren, zoals het opsporen van lekken en het optimaliseren van het debiet en de retourtemperatuur.

  Een extra uitdaging is dat het geothermische water een zeer hoog chloor- en zwavelgehalte heeft, wat een agressieve omgeving opleverde voor de meters. Als gevolg daarvan waren veel van de oudere meters minder betrouwbaar en werden ze vaak onnauwkeurig uitgelezen, wat leidde tot factureringsfouten en klachten van klanten.

 • AUTOMATISCHE WALK-BY UITLEZING MET VOLLEDIGE INTEROPERABILITEIT

  AUTOMATISCHE WALK-BY UITLEZING MET VOLLEDIGE INTEROPERABILITEIT AUTOMATISCHE WALK-BY UITLEZING MET VOLLEDIGE INTEROPERABILITEIT

  In 2011 introduceerde Diehl Metering, samen met zijn lokale partner Madenerji, de SHARKY 775 warmtemeters en meetsystemen met de fabrikantoverkoepelende communicatiestandaard Open Metering System (OMS) op de Turkse markt.
  OMS maakt interoperabiliteit met meters en apparaten van verschillende fabrikanten mogelijk en is dus bij uitstek geschikt voor het districtsverwarmingsnet van Izmir Jeotermal.

  Het nutsbedrijf bestelde aanvankelijk ongeveer 2.500 SHARKY-warmtemeters, die voor het eerst gegevensuitlezing op afstand mogelijk maakten. Na het succes van dit eerste project schreef Izmir Jeotermal een aanbesteding uit om de bestaande meters in zijn netwerk te vervangen door OMS-meters. Ondanks de concurrentie van andere leveranciers heeft Diehl Metering, in samenwerking met zijn lokale partner, de aanbesteding gewonnen dankzij de hoge kwaliteit en lange levensduur van de meters.
  Als gevolg daarvan werden in 2013 nog eens 11.000 SHARKY-meters in het netwerk geïntegreerd.

  De metergegevens worden nu verzameld via een Walk-By oplossing. Met behulp van de IZAR Receiver BT en de IZAR@MOBILE-software lopen de medewerkers van Izmir Jeotermal gewoon langs de huizen om verschillende metingen te verzamelen, waaronder de aanvoer- en retourtemperatuur, het debiet, het stroomvermogen en het energieverbruik. Alle gegevens worden vervolgens gesynchroniseerd met het metergegevensbeheersysteem en de factureringssoftware van het bedrijf om maandelijkse facturen te genereren.

  Sinds 2013 hebben we Jeotermal geholpen om het netwerk te upgraden door elk jaar 1.000 tot 5.000 SHARKY warmtemeters te leveren. Wij hebben nu meer dan 30.000 apparaten geleverd en zullen elk jaar meer warmtemeters blijven leveren. In totaal heeft het distributienetwerk van Izmir Jeotermal het potentieel om in de toekomst meer dan 50.000 huishoudens van disctrictsverwarming te voorzien.

 • REGELMATIGE UITLEZINGEN OM DE KLANTENTEVREDENHEID TE VERHOGEN EN DE NETWERKEFFICIËNTIE TE VERBETEREN

  REGELMATIGE UITLEZINGEN OM DE KLANTENTEVREDENHEID TE VERHOGEN EN DE NETWERKEFFICIËNTIE TE VERBETEREN REGELMATIGE UITLEZINGEN OM DE KLANTENTEVREDENHEID TE VERHOGEN EN DE NETWERKEFFICIËNTIE TE VERBETEREN

  Dankzij de Diehl Metering-oplossing kan Izmir Jeotermal alle 30.000 SHARKY warmtemeters in zijn netwerk op afstand uitlezen.

  De Walk-By-oplossing levert tijd- en kostenbesparingen op voor het bedrijf - en zorgt ervoor dat consumenten niet langer hinder hoeven te ondervinden doordat een meteropnemer fysiek toegang tot de woning moet hebben om de meterstanden op te nemen. Ook worden foutieve uitlezingen voorkomen, wat resulteert in een nauwkeurigere en eerlijkere maandelijkse facturering. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal klachten van klanten is gedaald en dat Izmir Jeotermal nu wordt gezien als een innovatief, klantvriendelijk bedrijf.

  Nu de meterstanden gemakkelijker en frequenter kunnen worden uitgelezen, heeft het bedrijf de efficiëntie van zijn netwerk kunnen verbeteren dankzij actuelere gegevens. Door regelmatige controle is het nu mogelijk de stroomsnelheden te optimaliseren met proportionele kleppen, aanvoer- en retourtemperaturen te analyseren en lekken op te sporen.

  De OMS-communicatiestandaard stelde Izmir Jeotermal in staat meters van verschillende fabrikanten op flexibele wijze te integreren. Het bedrijf was echter zo tevreden over de kwaliteit en de prestaties van onze SHARKY-meters dat het besloot met onze meters te werken. De SHARKY 775 warmtemeters zijn inderdaad perfect geschikt om de agressieve aard van chloor- en zwavelhoudend geothermisch water te weerstaan.

  Sinds 2007 heeft SHARKY consequent 5 van de 5 sterren gekregen voor meetstabiliteit in belastingstests uitgevoerd door AGFW, de onafhankelijke vereniging voor energie-efficiëntie.

  Over het algemeen is de oplossing zo succesvol dat Izmir Jeotermal wil upgraden van een Walk-By oplossing naar een Fixed Network. Wij hebben reeds een volledige studie ingediend voor de geplande upgrade en zijn van plan onze ervaring in Turkije te gebruiken om andere klanten over de hele wereld te helpen hun geothermische netwerken te optimaliseren.

  Izmir Jeotermal is zeer onder de indruk van de alles-in-één oplossing van Diehl Metering. Zij waarderen in het bijzonder de robuuste en op lange termijn betrouwbare meetprestaties van de geleverde SHARKY 775 warmtemeters, zelfs onder zware omstandigheden, wat vooral belangrijk is voor meters die met zeer veeleisend geothermisch water werken. De uitstekende radioprestaties maken een betrouwbare mobiele meteruitlezing mogelijk voor een nauwkeurige en eerlijke facturering.
  Een mogelijke upgrade van mobiele uitlezing naar een oplossing met een Fixed Network zou Izmir Jeotermal extra analysemogelijkheden bieden voor meer efficiëntie in het districtsverwarmingsnet. Madenerji en Diehl Metering werken al meer dan 10 jaar succesvol samen en zijn er trots op slimme meetoplossingen te kunnen leveren voor het grootste geothermische districtsverwarmingsnet ter wereld.

  Eren Maden Algemeen directeur, Madernji A.Ş.