Diehl Metering fejrer 30 år med ultralydsmålingsteknologi

I år 2021 er det tre årtier siden Diehl Metering begyndte at udvikle sin højpræcise ultralydsmålingsteknologi. Siden da har virksomheden lanceret flere generationer af ultralydsmålere, og løbende forbedret teknologien, takket være tæt samarbejde med kunderne.

Diehl Metering fejrer 30 år med ultralydsmålingsteknologi Diehl Metering fejrer 30 år med ultralydsmålingsteknologi
Diehl Metering
Nyheder

I år 2021 er det tre årtier siden Diehl Metering begyndte at udvikle sin højpræcise ultralydsmålingsteknologi. Siden da har virksomheden lanceret flere generationer af ultralydsmålere, og løbende forbedret teknologien, takket være tæt samarbejde med kunderne.

I begyndelsen af 1990'erne var det tyske firma Hydrometer, der senere skulle blive til Diehl Metering, en af pionererne inden for ultralydstestteknologi. På det tidspunkt udviste standardudstyret til måling af forbrug i distributionsnet en række mangler, især for markedet for termisk energi.

Hovedudfordringen var, at vand i varmesystemer ofte var af dårlig kvalitet og regelmæssigt indeholdt spor af metaloxid. Måleindsatser i de traditionelle målere, der blev brugt dengang, var afhængige af magnetisk teknologi, og magneten havde den uønskede virkning, at metalpartikler blev ekstraheret fra vandet, hvilket forårsagede en delvis blokering. Dette gjorde målerens målinger upålidelige.

I 1991 så Hydrometer, en producent af vand- og varmemålere, en mulighed for at få varig indflydelse på varmemarkedet. Ved at udvikle et alternativ til statisk teknologi kunne de løse udfordringerne hos varmeforsyningerne og vinde et nyt kundesegment. De begyndte at arbejde på deres ultralydsteknologi.

SHARKY varmemåler: holdbarhed, pålidelighed og langsigtet målestabilitet

Den største fordel ved ultralydsteknologi er, at den kan måle flowet uden at forstyrre gennemstrømningen, samtidig med at den er mindre modtagelig for rust og generelt slid. For kunden er fordelene større langsigtet nøjagtighed, øget holdbarhed og en bedre modstandsdygtighed over for dårlig vandkvalitet. 

I 1998, efter mange års udvikling, lancerede Hydrometer SHARKY - den første ultralydssensor til varmemarkedet. Derefter fulgte SHARKY kompakt varmemåler i 1999. I løbet af de næste par år fortsatte virksomheden med at forbedre sin ultralydsteknologi og afslørede anden generation af SHARKY i 2003. Et år senere integrerede tredje generations ultralyds kompakte energimåler SHARKY 773 flowfølere med nye transducere og elektronik. Det er fortsat grundlaget for nutidens ultralydsmålere fra Diehl Metering.

HYDRUS: den første ultralyds vandmåler på markedet

I 2008 var Hydrometer det første selskab, der markedsførte en ultralyds vandmåler. Udgangspunktet for udviklingen af HYDRUS -måleren var en kundeoplevelse i Emiraterne.

Hydrometer havde arbejdet i Mellemøsten siden 2005, hvor byer som Dubai og Abu Dhabi begyndte at ekspandere hurtigt. Da vand var en så begrænset ressource i regionen, var målere af høj kvalitet et vigtigt redskab til at sikre, at vandet blev håndteret effektivt. Tidens vanlige vandmålere kæmpede imidlertid for at klare det evigt tilstedeværende ørkensand, der arbejdede sig ind i rørene og forårsagede blokeringer og ofte permanent beskadigede målerne inden for kun 2 eller 3 år.

For at overvinde denne udfordring havde nogle af Hydrometers kunder i Emiraterne installeret ultralydsenergimålere i deres vanddistributionsnet. Men energimålere er meget større end vandmålere og er ikke designet til at klare fugtige forhold. Hydrometer gik derfor i gang med at udvikle branchens første ultralyds vandmåler.

Navngivet HYDRUS, en kombination af hydrometer og USA, forkortelsen for ultralyd, var måleren et direkte svar på vanskelige ørkenforhold. Den var designet til at modstå høje temperaturer og høj luftfugtighed, samt modstå sand og luft i rørene. Med et så robust design var HYDRUS-måleren i stand til langsigtet ydeevne overalt i verden.

Løbende forbedringer

Siden SHARKY og HYDRUS første gang blev lanceret, er Diehl Metering fortsat med at lytte til sine kunder og tilpasse sin teknologi til deres behov. Batteriets levetid er forlænget til op til 16 år, og begge områder af ultralydsmålere er nu tilgængelige i alle almindelige nominelle størrelser. HYDRUS blev også for nylig lanceret i en ultralyds Bulk -version.

Nye funktioner, herunder elektroniske skærme, der gør information umiddelbart tilgængelig, har omdannet SHARKY og HYDRUS til smarte målere, der er i stand til at samle flere mål om vand og energiforbrug, flow og temperatur.

Fra 2010 integrerede Diehl Metering sin IZAR-radioteknologi i alle sine ultralydsmålere og erstattede det tidligere plug-in-system. Med målere, der nu er IZAR-klar, kan forsyningsselskaber straks drage fordel af fjernaflæsninger og automatisk dataoverførsel i et fast netværk, samt potentialet i IoT.

I 2019 blev SHARKY 775 smart ultralydsenergimåler tildelt 5 stjerner ud af 5 for målestabilitet og målenøjagtighed af AGFW, en uafhængig og neutral energieffektivitetsforening for opvarmning, køling og kombineret varme og kraft. Dette var femte gang i træk, at måleren fik den højeste rating, et tegn på den kvalitet Diehl Metering er stolt af.

Fremtiden for ultralyd

Tredive år efter, at Hydrometer begyndte at udvikle sine ultralydsmålere, er teknologien blevet en hjørnesten i Diehl Meterings smarte målerløsninger. I dag er der over 5,2 millioner SHARKY -målere og 4 millioner HYDRUS -målere, der opererer rundt om i verden.

Industrien har også omfavnet ultralyd - 99% af varme- og kølemålere er nu baseret på teknologien. På vandmålingsmarkedet fortsætter tendensen mod ultralyd til at vokse, takket være teknologiens kombination af stabilitet, holdbarhed og tilslutningsmuligheder.

Fremadrettet planlægger Diehl Metering at fortsætte med at forbedre sin portefølje af ultralydsmålere. De sidste tre årtiers succes har været baseret på tæt samarbejde med kunderne, og den næste innovation vil næsten helt sikkert være et svar på kundernes nye behov eller ambitioner.