Diehl Metering presenteert de eerste OMS-gecertificeerde meters

Slimme OMS-meters presenteren de open communicatiestandaard voor het meten van het verbruik van elektriciteit, gas, water en verwarming.

Diehl Metering

Slimme OMS-meters maken gebruik van de open communicatiestandaard om het verbruik van elektriciteit, gas, water en verwarming door te geven.

2016 begon met een doorslaand succes voor Diehl Metering. Onze HYDRUS- en SHARKY-meters zijn de eerste producten ter wereld met geïntegreerde communicatie die door de OMS-groep zijn gecertificeerd voor hun interoperabiliteit volgens OMS Generation 3.

De DVGW [Duitse technische en wetenschappelijke vereniging voor gas en water] voerde als onafhankelijk geaccrediteerd certificeringsorgaan de tests uit en gaf op basis van de positieve testresultaten de bijbehorende certificaten af.

Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de dringende vraag van klanten om in projecten meters van verschillende fabrikanten te kunnen gebruiken zonder dat zij hun uitleesinfrastructuur hoeven aan te passen. De aldus verminderde complexiteit van het systeem draagt bij aan aanzienlijke kostenbesparingen, zowel in de installatie- als in de exploitatiefase, en verhoogt zo de stimulans om moderne leessystemen te gebruiken om de efficiëntie te verhogen.

Naast de uitgevoerde externe testen waren er ook interne voorbereidingen nodig om deze belangrijke mijlpaal te bereiken. Daartoe werden de testobjecten onderworpen aan intensieve voorafgaande tests in interne laboratoria.

Het gebruik van de door de OMS-groep ontwikkelde testinstrument zorgde voor in het testcentrum reproduceerbare resultaten. Daarna moesten van elk type drie eenheden worden geproduceerd en in gebruik worden genomen voor meetdoeleinden en aan het testcentrum ter beschikking worden gesteld.

In een verklaring van de fabrikant worden alle voor de test relevante kenmerken samengevat; vervolgens zijn het testrapport van de radiogoedkeuring overeenkomstig de RTTE-richtlijn en een gebruiksaanwijzing vereist. Binnen vier weken na ontvangst voerde het testlaboratorium de tests uit en werden vervolgvragen gesteld die door de specialisten werden beantwoord.

Vooruitzichten: Met de opgedane ervaring zal het mogelijk zijn de OMS-certificering te integreren in het normale ontwikkelingsproces en bij de productlancering over geteste interoperabele apparaten te beschikken. De uit te voeren aanvullende tests zijn een verdere maatregel ter waarborging van de kwaliteit van onze systeemproducten.