Šibenik - Fixed Network

Šibenik - Fixed Network Šibenik - Fixed Network

Verbruiksgegevens en netwerkcontrole met één druk op de knop

Verbruiksgegevens en netwerkcontrole met één druk op de knop

Het waterleidingbedrijf "Vodovod i Odvodnja d.o.o. Sibenik" in Sibenik, Kroatië, zorgt voor de drinkwatervoorziening van 46.332 mensen. Hieronder vallen ook de vele Kornati-eilanden voor de Kroatische kust. Het handmatig uitlezen van de meters op het kleine eiland Kaprije is tot nu toe een bijzondere uitdaging gebleken. Diehl Metering heeft een vaste netwerkoplossing geïnstalleerd in een proefproject voor het waterleidingbedrijf van Sibenik op het eiland. In de toekomst zullen er nog vijf eilanden volgen.

 • Uitlezen onder de moeilijkste omstandigheden

  De infrastructuur van het eiland maakt meteropneming een uitdaging.

 • Verbruik altijd in zicht

  Controle van het verbruik is op elk moment mogelijk.

 • Efficiënt en snel reageren

  Een kortere reactietijd dankzij AMR.

 • Betrouwbare meteruitlezing op moeilijk terrein

  Betrouwbare meteruitlezing op moeilijk terrein Betrouwbare meteruitlezing op moeilijk terrein

  Het waterleidingbedrijf van de stad Sibenik (Vodovod i Odvodnja d.o.o. Sibenik, Kroatië) staat voor grote uitdagingen bij het uitlezen van de meters op het kleine Kornati-eiland Kaprije, dat in de zomermaanden een bevolking heeft van meer dan 1.000 inwoners. Door de lange reis van het vasteland naar het eiland, het onbegaanbare terrein aldaar en de grote hoogteverschillen tussen de bebouwde gebieden, was handmatig uitlezing door de werknemers van de waterleidingbedrijven altijd erg lastig.

  Het drinkwater voor de bewoners van het eiland wordt met speciale tankschepen naar het eiland vervoerd. Elke druppel is duur en kostbaar. Tot nu toe werden op het voor deze streek typische rotseiland mechanische meters geïnstalleerd in schachten die door rotsen omgeven en moeilijk toegankelijk waren. De hoogteverschillen die moesten worden overwonnen, bemoeilijkten ook het handmatig uitlezen voor de werknemers van het waterleidingbedrijf. Het uitleesproces was derhalve tijdrovend en kostbaar, en de reactietijd in geval van problemen was zeer lang.

 • Fixed Network met ultrasone watermeters voor geautomatiseerde uitlezing

  Fixed Network met ultrasone watermeters voor geautomatiseerde uitlezing Fixed Network met ultrasone watermeters voor geautomatiseerde uitlezing

  Voor AMR (Automatic Meter Reading) op Kaprije werden de bestaande mechanische watermeters achtereenvolgens vervangen door statische HYDRUS ultrasone meters. Om de vlotte overdracht van alle gegevens te verzekeren worden nu IZAR RDC Premium Receivers gebruikt. Het gegevensbeheersysteem wordt geleverd door het plaatselijk gevestigde partnerbedrijf IKOM.

 • Kosten- en tijdbesparing - Lekdetectie en reparatie in een vroeg stadium

  Kosten- en tijdbesparing - Lekdetectie en reparatie in een vroeg stadium Kosten- en tijdbesparing - Lekdetectie en reparatie in een vroeg stadium

  Voor ons proefproject hebben wij bewust voor Kaprije gekozen omdat de omstandigheden voor meteropneming hier het moeilijkst zijn. Het uitstekende advies en de daaruit voortvloeiende resultaten spreken voor zich en hebben ons overtuigd. Wij zijn van plan nog vijf eilanden uit te rusten met een Fixed Network van Diehl Metering.

  Frane Malenica, Šibenik Waterleidingbedrijf

  Dankzij het Fixed Network dat op het eiland is geïnstalleerd, behoren tijdrovende bezoeken van werknemers ter plaatse voor het uitlezen van de meters op Kaprije tot het verleden. Dit bespaart tijd en geld. Het grote radiobereik van het Fixed Network zorgt ervoor dat de metergegevens zonder fouten worden ontvangen door de stationaire radio-ontvangers.

  Eventuele storingen of waterknelpunten worden in een vroeg stadium opgespoord, zodat onmiddellijk passende tegenmaatregelen kunnen worden genomen. Bovendien detecteert de HYDRUS statische ultrasone meter lucht in de leidingen en meet hij nauwkeurig het werkelijke waterverbruik. Dit bespaart kosten en sluit onjuiste verbruiksmetingen uit.

  Bleven lekken in het verleden vaak onopgemerkt bleven, nu zorgt een automatisch alarm ervoor dat storingen in het distributienet of aan de watermeter kunnen worden opgespoord en verholpen.