Dakar – Fixed Network

Dakar – Fixed Network Dakar – Fixed Network

Op weg naar de toekomst met een van de grootste havens van Afrika

Op weg naar de toekomst met een van de grootste havens van Afrika

De strategische ligging van de haven van Dakar aan de Atlantische kust maakt het tot een van de belangrijkste havens en industriegebieden van het Afrikaanse continent. Als onderdeel van de inspanningen om ervoor te zorgen dat in het gebied duurzaam met water wordt omgegaan, heeft Diehl Metering een oplossing geïmplementeerd die watermeters, een AMR-systeem en software combineert.

 • 95% van de export en import

  Bijna al het handelsverkeer in Senegal loopt via de haven van Dakar.

 • 30% hogere inkomsten

  Dankzij een geoptimaliseerde facturering heeft de haven van Dakar zijn omzet met een derde kunnen verhogen.

 • 25% minder NRW

  Als gevolg van de verbeterde lekdetectie zijn de Non Revenue Water (NRW) verliezen met een kwart gedaald.

 • Volledige modernisering en snelle facturering

  Volledige modernisering en snelle facturering Volledige modernisering en snelle facturering

  De haven van Dakar verwerkt de overgrote meerderheid (95%) van het handelsverkeer in Senegal en meer dan 80% van de export en bijna 100% van de import. Momenteel is de haven van Dakar bezig met de invoering van internationale normen en certificeringen. Daartoe moet de haven zijn prestaties en efficiëntie garanderen en aan moderne veiligheidseisen voldoen.

  Er zijn ook plannen om het gehele watersysteem van de haven te moderniseren. De nadruk ligt hierbij op een gemakkelijkere toegang tot gegevens en een snelle opsporing van lekken om fraude te voorkomen en waterverliezen te beperken. Bovendien moet dagelijkse facturering mogelijk worden, vooral voor schepen die 2 of 3 dagen aanmeren.

 • Een optimale combinatie voor de snelle en betrouwbare registratie van verbruiksgegevens

  Een optimale combinatie voor de snelle en betrouwbare registratie van verbruiksgegevens Een optimale combinatie voor de snelle en betrouwbare registratie van verbruiksgegevens

  In 2013 werd de hele haven uitgerust met ongeveer 250 watermeters in verschillende uitvoeringen: ALTAIR DN40 volumetrische meters, de AQUILA DN60, DN80 éénstraalsmeters en CORONA DN15 multi-jet meters.

  In 2015 volgde een gecombineerde oplossing met de installatie van meters met geïntegreerde radiomodules. Deze werden uitgerust met de RDC Premium R4-gegevensconcentratoren en ingezet op verschillende plaatsen in de haven. Dit Fixed Network maakt het mogelijk dagelijks de verbruiksindex door te geven, alsmede waarschuwingen voor de hele haven. De verzamelde gegevens, die zijn geconfigureerd volgens de voorschriften van de haven van Dakar, worden geanalyseerd en beheerd via de nieuwe IZAR@NET 2 software. De aldus gegenereerde rapporten vormen een doeltreffend besluitvormingshulpmiddel voor de optimalisering van het waterverbruik en de economische doeltreffendheid van de site.

  Momenteel wordt het netwerk van de haven van Dakar voorbereid voor de installatie van nog meer slimme meters met IZAR-Radio.

 • Succes op korte termijn en een langdurig partnerschap

  Succes op korte termijn en een langdurig partnerschap Succes op korte termijn en een langdurig partnerschap

  Diehl Metering is een betrouwbare partner met de nodige expertise in het efficiënt beheren van watersystemen. De aanwezigheid ter plaatse, via de regionale partner, in de afgelopen 5 jaar, is van groot belang geweest voor de haven van Dakar.

  Same Mbodj, hoofd van de afdeling Techniek en Innovaties, van de Dakar Port Authority

  Binnen een jaar na de invoering van het AMR-systeem kon de haven van Dakar zijn inkomsten met 30% verhogen dankzij een geoptimaliseerde facturering, vooral voor grootverbruikers. De NRW-verliezen zijn op hun beurt met 25% gedaald als gevolg van de verbeterde lekdetectie.

  Het in kaart brengen van toepassingen maakt een continue monitoring van het gehele waternetwerk mogelijk.Bovendien ondersteunt de geoptimaliseerde back-up van netwerkgegevens de directe meting van het verbruik.

  Technologische ondersteuning en assistentie tijdens lopende en toekomstige projecten wordt geboden door netwerk- en metrologie-experts van Diehl Metering Frankrijk en via hun lokale partners.