Berlijn – Drive-By

Berlijn – Drive-By Berlijn – Drive-By

Meer efficiëntie met Drive-By metingen

Meer efficiëntie met Drive-By metingen

Berliner Wasserbetriebe is het grootste gemeentelijke watervoorzienings- en afvalwaterverwerkingsbedrijf van Duitsland en levert drinkwater aan 3,5 miljoen mensen. Diehl Metering heeft voor Berliner Wasserbetriebe een uitgebreide Drive-By oplossing geïmplementeerd, waarmee het verbruik op een exacte datum kan worden afgelezen en het afleesproces veel efficiënter wordt.

 • 75.000 Appartementen

  De Berliner Wasserbetriebe heeft het systeem voor het uitlezen van de waterverbruiksgegevens voor de grootste woningbouwvereniging van Berlijn, degewo, geactualiseerd.

 • 100% Betrouwbare metingen

  De gegevens van alle watermeters worden veilig en automatisch verzonden, ongeacht de toegankelijkheid.

 • 50 km/h Gemiddelde snelheid

  Het personeel van de Berliner Wasserbetriebe verzamelt de verbruiksgegevens nu drive-by; snel en nauwkeurig.

 • Het verzamelen van verbruiksgegevens toekomstbestendig en efficiënter maken

  Het verzamelen van verbruiksgegevens toekomstbestendig en efficiënter maken Het verzamelen van verbruiksgegevens toekomstbestendig en efficiënter maken

  degewo is met meer dan 75.000 woningen de grootste woningbouwvereniging van Berlijn en is tevens een van de belangrijkste klanten van Berliner Wasserbetriebe. Uitgangspunt voor de samenwerking van degewo met Diehl Metering was het besluit van het bedrijf om de service voor huurders te optimaliseren en het eigen verbruiksbeheersysteem te verbeteren.

  Het handmatig aflezen van mechanische watermeters, wat tot dan toe gebruikelijk was, is een uiterst kostbaar en tijdrovend proces. Bovendien moesten de consumenten aanwezig zijn of afspraken maken met de buren om toegang tot de meters mogelijk te maken. En fouten in de transmissie kunnen niet worden uitgesloten wanneer gegevens handmatig worden verzameld. Vooral over lange afstanden en bij grote verkeersdrukte, zoals in Berlijn, blijkt de manuele methode uiterst inefficiënt te zijn.

 • Mobiele uitlezing op afstand vanuit een voertuig

  Mobiele uitlezing op afstand vanuit een voertuig Mobiele uitlezing op afstand vanuit een voertuig

  In een eerste fase werden 1.700 ALTAIR-zuigerstroommeters geïnstalleerd en uitgerust met radiomodules om er slimme meters van te maken die om de acht tot twaalf seconden een signaal uitzenden. Met een radio-ontvanger en een mobiel uitleesapparaat registreren de medewerkers van Berliner Wasserbetriebe nu de verbruiksgegevens terwijl ze er met een snelheid tot 50 km/u langsrijden. Wanneer het uitleesapparaat vervolgens wordt gesynchroniseerd met de IZAR@NET-software, worden de gegevens automatisch doorgegeven aan het factureringssysteem van het waterbedrijf.

  In de volgende projectfase rustte Berliner Wasserbetriebe haar 50.000 schachten uit met radiografisch compatibele HYDRUS ultrasone watermeters, die zonder enige parametrering direct in de bestaande drive-by oplossing werden geïntegreerd.

  In de toekomst zal het mogelijk zijn de uitlezing van de slimme watermeters via een Fixed Network op elk moment volledig te automatiseren. In combinatie met de IZAR-software kan het volledige waterleidingnet worden gecontroleerd en bewaakt, bijvoorbeeld om lekken op te sporen en te lokaliseren.

   

 • Zeer betrouwbaar; van het uitlezen tot de facturering

  Zeer betrouwbaar; van het uitlezen tot de facturering Zeer betrouwbaar; van het uitlezen tot de facturering

   

  Voor ons als Berliner Wasserbetriebe lag de nadruk duidelijk op een aanzienlijke verbetering van ons dienstenaanbod en onze klantenservice. Na de initiële installatie van alle meters zijn we begonnen met een testuitlezing met de geautomatiseerde Diehl Metering oplossing en hadden meteen de eerste keer al een successcore van 99,9%.

  Thomas Vollmar, hoofd meetdienst, Berliner Wasserbetriebe

  De nieuwe efficiëntie: 100% van de meters wordt betrouwbaar uitgelezen. En naast de belangrijke datumwaarden die nodig zijn voor het opstellen van de bedrijfskostenrekening, biedt de nieuwe mobiele oplossing van degewo ook actuele meterstanden en verschillende actuele waarden van de meetpunten. De eindgebruikers worden slechts gefactureerd voor hun werkelijk verbruik op de uitleesdatum, wat het aantal huurdersklachten reeds drastisch heeft verminderd.

  Het hele proces, van de registratie van de meterstanden tot de overdracht naar het factureringssysteem van Berliner Wasserbetriebe, verloopt sneller, veiliger en betrouwbaarder. Driedubbele winst: voor Berliner Wasserbetriebe, degewo en haar huurders.

 • Nieuwe efficiëntie

  Nieuwe efficiëntie Nieuwe efficiëntie

  IZAR Software

  Met onze op maat gemaakte, krachtige en toekomstgerichte oplossing IZAR PLUS speelt Diehl Metering in op de wettelijke eisen en op land- en marktspecifieke kenmerken. De grenzeloze flexibiliteit en uitbreidbaarheid van IZAR PLUS laat alle mogelijkheden open voor smart metering, domotica en e-mobiliteit.