Stadtwerke Pirna - Fixed Network

Stadtwerke Pirna - Fixed Network Stadtwerke Pirna - Fixed Network

Van slimme meters tot slimme stad in één oplossing

Stadtwerke Pirna levert water, stadsverwarming, elektriciteit en gas aan de stad Pirna (bevolking: 40.000) en haar regio in het oosten van Duitsland.

Het multi-utility werkte samen met Diehl Metering om zijn netwerk te testen en te profiteren van de mogelijkheden van de slimme stad. De samenwerking heeft geleid tot een AMI-netwerk met geüpgradede water- en warmtemeters en een volledig gepland en geïmplementeerd IoT-netwerk met optimale interoperabiliteit.

 • 1 enkele bron

  De veelzijdige oplossing biedt een ongeëvenaarde interoperabiliteit en toekomstbestendigheid, allemaal uit één bron.

 • mioty®-opportuniteiten

  Dankzij de geavanceerde connectiviteitstechnologie kunnen metertoepassingen worden samengevoegd met de IoT-wereld, wat de weg opent voor gebruik in slimme steden.

 • IoT van idee tot implementatie

  Via de dienst werd elke stap van het nieuwe IoT-netwerk gepland en gerealiseerd in lijn met de ambities van Stadtwerke Pirna.

 • De uitdaging: het automatiseren van meterstanden en het ontsluiten van toekomstige mogelijkheden

  De uitdaging: het automatiseren van meterstanden en het ontsluiten van toekomstige mogelijkheden De uitdaging: het automatiseren van meterstanden en het ontsluiten van toekomstige mogelijkheden

  Als vooruitstrevend multi-utility wilde Stadtwerke Pirna meteropname automatiseren in zijn water- en stadsverwarmingsnetten, en de opkomende mogelijkheden in IoT en intelligente monitoring optimaal benutten.

  Historisch gezien lazen consumenten hun eigen meters en stuurden ze de data per postkaart of online door. Deze methode was tijdrovend, belastend voor consumenten en resulteerde vaak in fouten en onjuiste facturering. Bovendien werden de gegevens slechts één keer per jaar verzameld, waardoor het voor Stadtwerke Pirna onmogelijk is om op data gebaseerde netwerkoptimalisatieoplossingen te benutten, zoals lekdetectie in het waternet.

  Het bedrijf was daarom op zoek naar een kant-en-klare oplossing om een efficiënt Advanced Metering Infrastructure (AMI) en IoT-netwerk te bouwen, waardoor het de uitlezing kon automatiseren en tegelijkertijd kon profiteren van optimalisatiemogelijkheden en de duurzaamheid kon versterken. Interoperabiliteit was bijzonder belangrijk, aangezien het nutsbedrijf in de toekomst grotere ambities had, waaronder toepassingen voor slimme steden.

 • De oplossing: één bron voor netwerkefficiëntie en IoT-opportuniteiten

  De oplossing: één bron voor netwerkefficiëntie en IoT-opportuniteiten De oplossing: één bron voor netwerkefficiëntie en IoT-opportuniteiten

  Diehl Metering werkte samen met Stadtwerke Pirna om een alles-in-één oplossing te bieden voor de huidige netwerkuitdagingen en de toekomstige ambities in IoT.

  Via onze IoT Network Planning Service kon Stadtwerke Pirna de best aangepaste oplossing definiëren voor haar IoT-netwerk. Twaalf verschillende antenneplaatsen werden geïdentificeerd over een gebied van 80 km2 en in de komende 6 jaar zullen de huidige meters van het nutsbedrijf worden vervangen door ongeveer 7.200 HYDRUS 2.0-meters voor het waternet en 1.200 SHARKY 775-warmtemeters voor het warmtenet. Om de behoefte aan interoperabiliteit aan te pakken, maakt de oplossing gebruik van IZAR-radiotechnologie voor de huidige gebruikssituaties en mioty® voor toekomstige toepassingen.

  Stadtwerke Pirna maakte vervolgens zijn IoT-netwerk werkelijkheid door te kiezen voor onze IoT Network Implementation Service, waarbij het team van Diehl Metering hielp om de antennes en gegevensontvangers ter plaatse te installeren en in dienst te stellen om hun betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit te maximaliseren. De gegevens worden nu regelmatig verzameld en automatisch doorgestuurd naar de Software-as-a-Service-oplossing IZAR PLUS Portal voor monitoring, facturatie en analyse.

 • De voordelen: een geoptimaliseerd en betrouwbaar netwerk voor de toekomst

  De voordelen: een geoptimaliseerd en betrouwbaar netwerk voor de toekomst De voordelen: een geoptimaliseerd en betrouwbaar netwerk voor de toekomst

  Via de IoT Network Planning Service was Stadtwerke Pirna in staat om een netwerk te plannen dat perfect is afgestemd op zijn behoefte aan slimme meters, netwerkoptimalisering en smart city use cases, evenals zijn verlangen naar duurzaamheid.

  Terwijl IZAR-radio de betrouwbare overdracht van gegevens voor zijn huidige behoeften garandeert, opent mioty® een nieuwe wereld van mogelijkheden. Deze op software gebaseerde technologie zal het nutsbedrijf in staat stellen om slimme stadstoepassingen zoals e-autodelen en slimme verlichting te verkennen. Bovendien heeft de IoT Network Implementation Service Stadtwerke Pirna in staat gesteld om zijn bedrijfsrisico te minimaliseren, aangezien Diehl Metering het netwerk bouwt en een garantie geeft op de volledige antennebouw.

  Tot slot maakt de geautomatiseerde meteruitlezing ingeschakeld door de HYDRUS 2.0- en SHARKY 775-meters het mogelijk om betrouwbare facturering te leveren. Het algemene lees- en overdrachtproces is nu veel sneller en veiliger, en gegevens kunnen in detail worden geanalyseerd met behulp van IZAR PLUS Portal. Stadtwerke Pirna heeft nu een krachtig instrument om zijn stadsverwarmings- en waterdistributienetten te optimaliseren en lekken binnen enkele uren op te sporen.

 • DOWNLOAD ONZE PIRNA-CASESTUDYBROCHURE

  DOWNLOAD ONZE PIRNA-CASESTUDYBROCHURE DOWNLOAD ONZE PIRNA-CASESTUDYBROCHURE

  Download de brochure om het volledige verhaal te krijgen over onze samenwerking met Stadtwerke Pirna

   Lees de volledige brochure