Történet

Történet Történet

1957: Alapítás

Az Aero-Dienst GmbH megalapítása Az Aero-Dienst GmbH megalapítása

Az Aero-Dienst GmbH megalapítása

Szükségből született: Karl Diehl 1957-ben saját céges repülőgéppel, de karbantartási lehetőségek nélkül alapítja meg az Aero-Dienst GmbH-t unokaöccsével, Karl Heinz Schmidttel. Az ezt követő időszakban nagyon sikeresen fejlődik a cég, 1975-től az ADAC kizárólagos partnereként működik, majd 1998-ban átadják az ADAC-nak.

A légiközlekedési kompetenciák kiépítése A légiközlekedési kompetenciák kiépítése

A légiközlekedési kompetenciák kiépítése

A Diehl már a Bundeswehr első éveiben, az 1950-es évek végén megbízást kap a Noratlas repülőgépek robotpilótájának karbantartására, és licenc alapján történő gyártással bővíti légiközlekedési tevékenységét. Ezekből a tevékenységekből születik meg a Diehl Luftfahrt Elektronik (DLE).

1970: Együttműködések

A Diehl és az Airbus: az első perctől kezdve partnerek A Diehl és az Airbus: az első perctől kezdve partnerek

A Diehl és az Airbus: az első perctől kezdve partnerek

Az első perctől kezdve partnerek: A DLE a kabinvilágításhoz és a szükségáram-ellátáshoz szállított munkacsomagokkal vesz részt az A300 fejlesztésében. Az Airbus-szal folytatott szoros együttműködés mind a mai napig fennáll.

1980: Akvizíció

A BGT megszerzése A BGT megszerzése

A BGT megszerzése

A Bodenseewerk Gerätetechnik (BGT) céggel karöltve a Diehl 1989-ben megszerzi az irányított rakétákat és légiközlekedési berendezéseket gyártó egyik legnevesebb vállalat többségi tulajdonát. 

1990: VDO Luftfahrtgeräte

A VDO Luftfahrtgeräte megszerzése A VDO Luftfahrtgeräte megszerzése

A VDO Luftfahrtgeräte megszerzése

1993-ban a Diehl Sextant Avionique nevű partnerével együtt átveszi a VDO Luftfahrtgeräte céget, és az Airbus-családhoz készülő kijelzővezérlő számítógépek beszállítója lesz.

A Diehl Avionik Systeme megalapítása A Diehl Avionik Systeme megalapítása

A Diehl Avionik Systeme megalapítása

A Diehl a BGT „Szabályozás és Navigáció” részlegével együttműködve 1999-ben megalapítja a „Diehl Avionik Systeme” vállalatot. Ettől kezdve ez a vállalat fogja össze az elektronikus repülés- és hajtómű-szabályzás, a digitális kijelzőrendszerek, valamint a fedélzeti számítógépek és szenzorok területén végzett tevékenységeket.

2000: Új üzletág

A „VA-Systeme” nevet viselő új üzleti terület A „VA-Systeme” nevet viselő új üzleti terület

A „VA-Systeme” nevet viselő új üzleti terület

A Lőszer és a Légiközlekedés üzleti területet 2000-ben a „Verteidigungssysteme & Avionik“ (VA-Systeme [Védelmi rendszerek és repüléselektronika]) elnevezésű új üzleti területté olvasztják össze. Így a közel 4 000 munkatárssal és egymilliárd márka feletti éves forgalommal rendelkező új üzleti terület határozottan meg tudja növelni piaci ütőképességét.

 

A Diehl terjedelmes munkacsomagokkal van jelen az Airbus A380-ban A Diehl terjedelmes munkacsomagokkal van jelen az Airbus A380-ban

A Diehl terjedelmes munkacsomagokkal van jelen az Airbus A380-ban

A pilótafülke berendezéseitől kezdve a repülésirányításon át egészen a kabinrendszerekig: A Diehl 2003-ban megbízást kap az A380 sok fontos bázisrendszerének gyártására, többek között az első, teljesen automatikusan nyíló beszállóajtókra, amelyeket a repülőgépgyártás történetében először építettek repülőgépbe.

A Diehl mint a Boeing „Dreamliner“ beszállítója A Diehl mint a Boeing „Dreamliner“ beszállítója

A Diehl mint a Boeing „Dreamliner“ beszállítója

2005: A Diehl lesz az amerikai Boeing repülőgépgyártó cég első német beszállítója. Az amerikai cég a 787 „Dreamliner“ repülőgépcsalád projektjeihez választja ki a Diehlt. A Diehl Luftfahrt Elektronik olyan kabinvilágítási rendszert fejleszt ki, amellyel különböző hangulatú megvilágításokat lehet előállítani, és szimulálni lehet a napfelkeltét és a napnyugtát. A Diehl már az 1990-es évek eleje óta szállít a Boeingnek – elsősorban világításelemeket és világításrendszereket.

A Diehl Aerospace összefogja a légiközlekedési üzletágat A Diehl Aerospace összefogja a légiközlekedési üzletágat

A Diehl Aerospace összefogja a légiközlekedési üzletágat

2006: A nürnbergi Diehl Luftfahrt Elektronik és a Diehl Avionik Systeme a Diehl Aerospace-ben olvad össze. A vállalat abban az időben összesen mintegy 1200 dolgozót foglalkoztatott a Frankfurt am Main-ban, Hamburgban, Nürnbergben, Rostockban, Sterrettben (USA), Toulouse-ban (Franciaország) és Überlingenben található telephelyeken.

Terjedelmes munkacsomagok az Airbus A350 XWB-hez Terjedelmes munkacsomagok az Airbus A350 XWB-hez

Terjedelmes munkacsomagok az Airbus A350 XWB-hez

2007: Megadják a rajtjelet az A350 XWB fejlesztésére és gyártására: a Diehl Aerosystems az elektronika és a kabinintegráció területén megszerzett 13 munkacsomaggal olyan mértékben vesz részt az A350 XWB megépítésében, amely a világon szinte egyetlen más első vonalbeli beszállítóhoz sem fogható.

 

A Diehl és a Thales átveszi a laupheimi Airbus-gyárat A Diehl és a Thales átveszi a laupheimi Airbus-gyárat

A Diehl és a Thales átveszi a laupheimi Airbus-gyárat

2008 októberében a Diehl és a Thales átveszi a laupheimi Airbus-gyárat, amely ettől kezdve „Diehl Aircabin“ néven üzletágként működik a részkonszernben. A gyár átvétele megalapozza a nagy repülőgépgyártókkal folytatandó partneri együttműködést.

A Thales 2012-ben átadja a Diehlnek a Diehl Aircabinben szerzett részesedését.

2010: Vállalatátvételek

A DASELL Cabin Interior átvétele A DASELL Cabin Interior átvétele

A DASELL Cabin Interior átvétele

A Diehl a DASELL Cabin Interior átvételével a teljes utaskabin-területen bővíti megoldásainak és szolgáltatásainak kínálatát.

A DASELL az 1991. évi megalapítása óta a világ egyik legjelentősebb, repülőgépkabinokhoz készített fedélzeti toalett- és mosdóhelyiség-gyártó vállalatává nőtte ki magát. A vállalat először a Sell GmbH és az Airbus Deutschland közös vállalata volt, ma pedig Diehl Comfort Modules cégnéven a Diehl Aerosystems üzletága.

A Mühlenberg Interiors átvétele A Mühlenberg Interiors átvétele

A Mühlenberg Interiors átvétele

2011: A Diehl Aerosystems a hamburgi Mühlenberg Interiors fedélzetikonyha-gyártó vállalat megszerzésével tovább bővíti termékkompetenciáját a kabinintegráció területén. Az utasszállító és teherszállító repülőgépek felszerelésének fejlesztésére, gyártására és karbantartására szakosodott nemzetközi hírű üzemet 1909-ben alapították, és legutóbb 200 dolgozót foglalkoztatott. A vállalat Diehl Service Modules néven tagozódik be a részkonszernbe.

A termelés megkezdése Nyírbátorban A termelés megkezdése Nyírbátorban

A termelés megkezdése Nyírbátorban

Az északkelet-magyarországi Nyírbátorban 2011-ben megkezdik a Diehl Aerosystems első Németországon kívüli gyártólétesítményének építését. A nyírbátori gyár ma már több mint 500 dolgozót foglalkoztat. Itt elsősorban az Airbus kereskedelmi célú repülőgépeihez gyártanak levegőelosztó rendszereket, valamint repülőgépek utasterének felszerelésére szolgáló elemeket.

A nyírbátori gyár 2014-ben egy további gyártócsarnokkal bővül.

Az AOA átvétele Az AOA átvétele

Az AOA átvétele

A Diehl 2014 júliusában hozza tudomásra a gautingi AOA Apparatebau átvételét. Az AOA elsősorban a légiközlekedési ipar számára kínálja teljes víz- és szennyvízkezelési rendszerek, valamint tűzjelző és klimatizálási rendszerek fejlesztését, gyártását és telepítését. A Gilching bei München-ben és Drezdában gyártóüzemekkel rendelkező vállalatcsoport innovatív megoldásokkal tett szert világhírnévre.

A Diehl megbízást kap az Embraer E2-családjának munkacsomagjaira A Diehl megbízást kap az Embraer E2-családjának munkacsomagjaira

A Diehl megbízást kap az Embraer E2-családjának munkacsomagjaira

2014: A Diehl Aerosystems az új E2-es repülőgépcsalád teljes utastér-világításának, utastér-vezérlő rendszerének, valamint utaskiszolgáló egységeinek fejlesztésére kap megbízást a brazil Embraer repülőgépgyártó vállalattól.

A DSM és a DCM összeolvadása A DSM és a DCM összeolvadása

A DSM és a DCM összeolvadása

2016: A Diehl Aerosystems Diehl Service Modules (DSM) és Diehl Comfort Modules (DCM) üzletága DCM-mé olvad össze.

You are currently using an outdated Internet browser, which is no longer supported for technical reasons. To use the Diehl website right, please use a modern browser in the latest version, such as Edge, Chrome, Firefox or Safari.

Consent

We would like to use Google Analytics to optimise the design of our website. Through this, Google collects data which is aggregated and made available to us as a statistical overview. By clicking "Agree", you consent to tracking by Google Analytics. This consent is voluntary and can be revoked at any time. If you click "Decline", no tracking will take place. For more information, please see our privacy policy.