A DIEHL AVIATION ÚJ JÖVŐKONCEPCIÓVAL ALAKUL ÁT

A DIEHL AVIATION ÚJ JÖVŐKONCEPCIÓVAL ALAKUL ÁT A DIEHL AVIATION ÚJ JÖVŐKONCEPCIÓVAL ALAKUL ÁT
Diehl Aviation

A repülőipari beszállító a forgalom hosszú távú visszaesésére válaszol

A Diehl Aviation, a repülőgépkabin-berendezések, repülőgéprendszerek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások vezető beszállítója, a repülőiparban a koronavírus által előidézett válságra válaszként bemutatta a jövőbeli szerkezeti és szervezeti felállásáról, valamint a jövőre vonatkozó piaci terveiről szóló koncepcióját. A vállalat jövőkoncepciójával biztosítja vezető pozícióját a repülőiparban.

A Diehl Aviation ennek érdekében elkezdi jövőprojektjének megvalósítását, melynek célja, hogy egy 2022-ig tartó szerkezetátalakítási és innovációs program segítségével gazdaságilag fenntartható és jövőképes költségstruktúrát biztosítson a részkonszern számára. A koronavírus-világjárvány következtében a repülőiparban 2020 tavasza óta mintegy felére zuhant a piaci kereslet. A légitársaságok és a repülőgépgyártók abból indulnak ki, hogy a válság előtti gazdasági színvonal elérése még évekbe fog telni.

A Diehl Aviation 2022-re konkrétan a 2019-es évi forgalom némileg több mint a felének megfelelő üzleti forgalommal számol. A vállalat jövőkoncepciójában az összes németországi telephely megtartásával, valamint világszerte 4 000, Németországban pedig 3 000 munkavállaló foglalkoztatásával számol. A 2019-es, 6 000 munkavállalót számláló foglalkoztatási csúcsot követően, az azóta végrehajtott rugalmassági intézkedések figyelembevételével ez 2022-ig 1 400 németországi munkahely leépítését jelenti. A vállalat olyan szociális intézkedésekkel kívánja a lehető legnagyobb mértékben elkerülni a munkaszerződések működéssel összefüggő felmondását, mint az életkorral arányos részmunkaidős foglalkoztatás, önkéntes program, a konszernszintű állásbörzék és egyéb megoldások.

Az intézkedések az összes területet, telephelyet és társaságot érinteni fogják, még ha különböző módon és mértékben is. A Diehl Aviation ezekkel az intézkedésekkel meg fogja fordítani a jelenlegi trendet, és vissza fog térni a nyereséges területre.

A vállalat ezenkívül új termékeket fog fejleszteni, és új projektekben is szerepet fog vállalni. Ide tartoznak például a kereskedelmi repülőgépekhez fejlesztett érintésmentes kabinfunkciók, a belépés a városi légiközlekedési (Urban Air Mobility, UAM) piacra, a Future Combat Air System (FCAS) nemzetközi katonai projekt, továbbá a könnyűépítésnél alkalmazott tartós anyagok és a károsanyagkibocsátás-mentes repüléshez használatos rendszerek kifejlesztése is.

A vállalatvezetés november 16-án tájékoztatta a gazdasági bizottságot a jövőkoncepcióról, és tárgyalásba kezdett az üzemi tanácsokkal annak megvalósításáról. A tervekről a munkavállalókat is tájékoztatták. A tárgyalások lezárását és az átalakítási intézkedések megvalósításának megkezdését 2021-re tervezik.

A Diehl Aviation úgy döntött, hogy a jövőkoncepcióval szembe néz a jelen helyzet támasztotta kihívásokkal, és megszilárdítja, majd tovább erősíti vezető szerepét a repülőiparban. A vállalat a jövőben is a civil és katonai repülőgépek és helikopterek részére készített kabinberendezési elemek és repülőgéprendszerek kiemelkedő gyártója marad. A vállalat kínálatába tartoznak a légitársaságok és szerviz ügyfelek részére a termékek teljes életciklusa során nyújtott szolgáltatások.

A Diehl Aviation a Diehl Stiftung & Co. KG vállalat részkonszernje, amely a Diehl-csoport összes légiközlekedéssel kapcsolatos tevékenységét összefogja. A Diehl Aerospace-t (a Thales céggel közös vállalatot) is magába foglaló Diehl Aviation a légiközlekedési iparág vezető rendszerszállítója repülőgépekben alkalmazott rendszer- és kabinmegoldások területén. A Diehl Aviation jelenleg körülbelül 5 500 dolgozót foglalkoztat. Ügyfelei közt olyan vezető repülőgépgyártók található, mint az Airbus (repülőgépek és helikopterek), a Boeing, a Bombardier és az Embraer, továbbá légitársaságok, valamint menetrendszerű és üzleti célú repülőgépek üzemeltetői.