Kutatás és fejlesztés

Kutatás és fejlesztés Kutatás és fejlesztés

Diehl Aviation – a vérünkben van az innováció 

Szinte nincs is olyan üzletág, amely már születésétől fogva olyan szorosan kapcsolódna az innováció fogalmához, mint a légiközlekedés. Napjainkban, az ipari digitalizáció korában az eddigiekhez képest még inkább az újításaik erejére támaszkodnak a légiközlekedési vállalatok, valamint arra a dinamikára, amellyel kifejlesztik és piacra viszik az új termékeket és szolgáltatásokat. 

Helyi dinamika – regionális erő – világszintű siker

A Diehl Aviationnél ez a dinamika különböző telephelyekre elosztva jelenik meg, hatása azonban a kölcsönös együttműködés és a szinergiahatások kihasználása révén az egész részkonszernben visszatükröződik. Különleges teljesítőképességünk döntő mértékben a struktúrának – erős telephelyek, erős szövetség – köszönhető.

Szakterületeket átfogó együttműködés: ötletgazdagság és alkotóerő

Az innováció a vérünkben van. Függetlenül attól, hogy a repülésirányítás, a világítás, a víz- és levegőellátás újításairól vagy az utastér teljes belső berendezését átalakító újszerű modellekről van-e szó. 

A légiközlekedési rendszerek és az utastér területén alkalmazott innovatív megoldásainkkal nemzetközi mércét tudtunk állítani a légiközlekedési üzletágban.

 

Az utastérben alkalmazott megoldások és a repülésirányítás területén az egész világon a technológia élvonalát képviseljük. Ez pedig nem véletlen:

 • a kutatás és fejlesztés területén folytatott több évtizedes munka eredménye számos szabadalomban tükröződik vissza. A szabadalmak meghatározott termék- és szolgáltatásszegmensekben technológiai előnyt biztosítanak számunkra.
 • A Diehl Aviation a telephelyein összességében véve 300-nál is több dolgozót foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén. Ennek a munkaerőnek a hatását az ügyfeleink is érzik.
 • A K+F jelentős mérete gazdasági függetlenséget eredményez. Ennek köszönhetően az iparágra jellemző viszonylag hosszú fejlesztési ciklusokat is át tudjuk vészelni.
 • Az egyetemekkel és kutatóintézetekkel folytatott együttműködés és a számos kutatási projektben való részvétel – üzletág feletti szinten is – állandó tudástranszfert biztosít számunkra.
Az innováció mint versenytényező Az innováció mint versenytényező

Finanszírozás

A kutatási projektek minden esetben gazdasági kockázatokkal járnak együtt: minél magasabb az innováció foka, annál nagyobb az esély arra, hogy úttörő jelentőségű fejlesztések látnak napvilágot, de rendszerint annál nagyobb a beruházás kockázata is. Az ilyen kockázatok kiküszöbölése érdekében lehetőség szerint igénybe vesszük az állami támogatások által kínált segítséget.

Ennek eszközét főként az Európai Unió, vagy a szövetség és a szövetségi tartományok programjai jelentik. Éppen ezért különös köszönettel tartozunk a hozzájuk kapcsolódó intézményeknek, hiszen nélkülük sok esetben nem is lehetne megvalósítani a kiválasztott kutatási projektet. 

Mindent megteszünk tehát annak érdekében, hogy a lehető legjobban hasznosítsuk a rendelkezésre bocsátott eszközöket: minden elkötelezettségünket, emberi erőforrásunkat és időnket beleöntjük az új projektekbe, lehetőség szerint új munkahelyeket teremtünk és mi magunk is hozzájárulunk ahhoz, hogy a német vállalatok az egész világon versenyképesek maradjanak.  

Partnereink

A nagyszabású, gazdag tartalommal bíró innovációs projektek dinamikus együttműködéseken alapulnak. Ezek keretében a saját ismereteinket és szaktudásunkat lehető legjobban kiegészítő partnervállalatokkal, valamint vezető szerepet betöltő egyetemekkel és kutatóintézetekkel dolgozunk együtt. 

Így például a Német Légi- és Űrközlekedési Központot (DLR) is a bevált partnereink között tartjuk számon a nagyméretű kutatóberendezések területén, amelyek alapvető képességeit a rendszerek és utastér-megoldások fejlesztésében hasznosítjuk. A Fraunhofer Intézettel immár több éve a szálerősítésű alapanyagok, a robotika és az automatizálás témájához kapcsolódó iparosítási projektekben folytatunk együttműködést. A Lufthansa Technik céget ugyanilyen jó hírnévnek örvendő, bevált partnerünkként tartjuk számon. Velük elsősorban a retrofit megoldások területén dolgozunk együtt.

A felsőoktatási intézményekkel fennálló partnerkapcsolatok közül mindenekelőtt a Hamburgi Műszaki Egyetemmel – többek között termékfejlesztési, gyártástechnológiai és 3D-nyomtatási projektekben – folytatott, hosszú múltra visszatekintő együttműködést emelhetjük ki. A Stuttgarti Műszaki Egyetemmel elsősorban a repüléselektronika, a Drezdai Műszaki egyetemmel pedig főként a könnyűszerkezetek, a funkciók integrálása és a szálerősítésű alapanyagok területén folytatunk partnerkapcsolatot. 

Gyakran előfordul, hogy legnagyobb vevőink egyúttal a legfontosabb fejlesztő partnereink is. Ez a megállapításunk mindenekelőtt az Airbusszal folytatott, teljes termékpalettánkat átfogó együttműködésre, valamint a Boeinggel indított közös projektekre vonatkozik, amelyek keretében kölcsönösen támogatjuk egymást a kabinrendszerek és a repüléselektronika részegységeinek fejlesztésében. 

Hálózatok

Regionális és globális hálózatok résztvevőjeként aktív és széles körű tapasztalatcserét folytatunk az üzletágunkban tevékenykedő egyéb vállalatokkal és intézményekkel, vagy a hasonló technológiákat alkalmazókkal. Így széles körű áttekintést nyerünk a piacról, és emellett a kölcsönös tudástranszfer és az új együttműködések lehetőségét is megteremtjük. 

A hamburgi „Alkalmazott Légiközlekedés-kutatási Központot” (ZAL), amelyhez 2016. évi alapítása óta szoros szálak fűznek bennünket, fontos hálózati kapcsolatként tartjuk számon. A fentieken kívül tagjai vagyunk a vállalatokból és kutatóintézetekből álló Carbon Composites e.V. (CCeV) szövetségnek, amely a nagy teherbírású, szálerősítésű alapanyagok témakörével foglalkozik a Németországból, Ausztriából és Svájcból álló régióban. Több évtizede szoros kapcsolatot ápolunk a Német Légi- és Űrközlekedési Szövetség hálózatával. Ugyanez érvényes a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium „Leichtbauatlas” elnevezésű könnyűszerkezetes építési portáljára, amely egyetlen hálózatba kapcsolja be a könnyűszerkezetes építésben nagy hozzáértéssel rendelkező vállalatokat és intézményeket.

Tudjon meg többet az aktuális K+F projektjeinkről

 • SYLVIA
  SYLVIA SYLVIA

  A SYLVIA koncepciót kifejezetten a keskenytörzsű repülőgépekhez fejlesztettük ki. A koncepció egyetlen, a repülőgép jobb oldalán elhelyezett, szinergetikusan összekapcsolt modulban egyesíti a mosdó és a konyha befoglaló elemeit. Így a szemközti oldalon keletkező szabad tér az egyéni igényekhez alakítható, ill. más célra is felhasználható. 

  A SYLVIA a fenti megoldással nemcsak az egyedi tervezési előírások megvalósításának biztosít szabad teret, hanem a súly és a költségek csökkentését is lehetővé teszi a rendszer és a kapcsolódási pont közös használatának megteremtésével.

  További információért töltse le

   

 • Hygienic Lavatory
  Hygienic Lavatory Hygienic Lavatory

  A higiénikus toalett koncepcióval a Diehl Aviation egy minden repülőgéptípusba egyszerűen és gyorsan beépíthető, és azon belül minden utasosztályon felszerelhető moduláris platformot kínál. A platform az összes mosdótípushoz felhasználható – a helytakarékos mosdóktól kezdve egészen a mozgáskorlátozott mosdókig.

  A higiénikus toalett ezenfelül egy sereg innovatív tulajdonsággal is rendelkezik: az „Easy Door“ elnevezésű újszerű harmonikaajtótól kezdve – amely az optimális ajtószárny-felosztásnak köszönhetően egy kézzel kezelhető – az érintésmentesen vezérelhető funkciók egyik új generációjáig. Ide tartozik többek között az automatikus öblítőfunkcióval ellátott toalettfedél, valamint a beépített szappan- és fertőtlenítőszer-adagolóval rendelkező vízcsap. 

  További információért töltse le

   

 • DIANA
  DIANA DIANA

  A DIANA egységes egészként létrehozott, jövőbe mutató utastér-tervezési koncepció. Egyetlen, átfogó jellegű tervezési koncepcióként magában foglalja az összes burkolati elemet (oldalfalat), a befoglaló elemeket (például a mosdókat és a konyhákat), valamint az utastér egyéb elemeit. A különféle térformáló elemek ragyogóan kiegészítik egymást az utastér-világítási rendszerrel. A sokféle, hangulatos beállítási lehetőség – a speciális geometriai hatásoktól kezdve az érintésmentes vezérlésen keresztül egészen az „ergonomikusan mozgatható hulladéktárolókig“ – pedig egészen újszerű élménnyel gazdagítja az utastérben utazókat.

  További információért töltse le 

   

 • Digital Printing
  Digital Printing Digital Printing

  Az extramodern térkialakítási lehetőség és a különféle kombinált technológiák (pl. a porfestés, a szublimációs és digitális nyomtatás) alkalmazása új, szabadon konfigurálható formatervezési és márkabemutatási lehetőségeket kínál a légitársaságok különféle igényeinek és követelményeinek teljesítéséhez. A digitális nyomtatás ilyenkor a feldolgozási folyamat utolsó lépése, amely az adott elem speciális alapszínnel történő festése után következik.

  A digitális nyomtatás különösen a burkolati elemek, például az oldalfalak és a felső tárolórekeszek külsejének kialakítására alkalmas, és az előnyomtatott dekorfóliák helyetti egyedi nyomtatással magas színvonalon teszi lehetővé az utastér igényeknek megfelelő kialakítását. 

  További információért töltse le

   

 • DACAPO
  DACAPO DACAPO

  A DACAPO a „Distributed Autonomous Cabin Power“ rövidítése, és a Diehl Aviation által kifejlesztett egyik olyan koncepciót testesíti meg, amely generátorok vagy segédturbinák alkalmazása nélkül teszi lehetővé a repülőgépek utasterének áramellátását.

  A koncepció központi eleme egy kocsiban elhelyezett tüzelőanyag-cella, amely elegendő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy egy vagy több fedélzeti konyha energiaellátását biztosítsa. A jövőben más fedélzeti rendszerek csatlakoztatása is lehetséges lesz a DACAPO segítségével; az ehhez a koncepcióhoz kapcsolódó víziók már egészen addig terjednek, hogy egyáltalán nem is lesz szükség a „klasszikus“ szükségáram-ellátásra. További előnye, hogy a DACAPO telepítése csekély ráfordítást igényel, az ehhez szükséges hidrogén kockázatmentesen együtt szállítható. 

  A Hamburgban megrendezett 2014-es Aircraft Interiors Expón az egyik hőn áhított Crystal Cabin Awards díjjal tüntették ki a DACAPO-koncepciót.

  További információért töltse le

   

 • Halon-free fire suppression system
  Halon-free fire suppression system Halon-free fire suppression system

  Az „ózongyilkos“ halont eddig is csak kevés célra volt szabad felhasználni az egész világon – ezek között szerepel például a súlytakarékos oltóanyagként történő felhasználás a polgári légiközlekedésre szánt repülőgépek rakterében. A határidő azonban itt is lejár 2024-ben: az új repülőgéptípusokban már tilos lesz felhasználni.

  A Diehl Aviation olyan megoldást fejlesztett ki, amelynek segítségével a jövőben ezen a felhasználási területen is helyettesíthető lesz a halon. Az elgondolás a vasútiparból származik és két bevált rendszer egyesítésén, a nitrogén fő oltóanyagként történő használatán és a vízköd alkalmazásán alapul. A Diehl Aviation a megoldás kifejlesztése során sikeresen csökkentette a meglévő rendszerek összetettségét és anyagfelhasználását, és így alkalmassá tudta tenni a légiközlekedésben történő felhasználásra. 

  A 2016-os hamburgi Aircraft Interiors Expón be is jutott a döntőbe a halonmentes oltórendszer az áhított Crystal Cabin Awards díjakért folyó versenyben.

  További információért töltse le

   

You are currently using an outdated Internet browser, which is no longer supported for technical reasons. To use the Diehl website right, please use a modern browser in the latest version, such as Edge, Chrome, Firefox or Safari.

Consent

We would like to use Google Analytics to optimise the design of our website. Through this, Google collects data which is aggregated and made available to us as a statistical overview. By clicking "Agree", you consent to tracking by Google Analytics. This consent is voluntary and can be revoked at any time. If you click "Decline", no tracking will take place. For more information, please see our privacy policy.