Power Line Communication

Power Line Communication Power Line Communication

Egyszerűbb kialakítás – kisebb helyigény

Az utastérben elérhető egyre különlegesebb és kifinomultabb kényelmi és szórakoztató funkciók iránti növekvő igény a kiszolgáló eszközökkel és a számos csatlakozó alkatrésszel szemben támasztott elvárásokat is megnöveli. Ez a megállapítás különösen érvényes az energia- és adatkábelek teljes alkalmazási területére.

Az utastérben elhelyezett összes új berendezés további kábelek bevezetését igényli, ami megnöveli a repülőgép tömegét. A Diehl mérnökei viszont arra törekednek, hogy kevesebb ráfordítással érjék el ugyanazt a teljesítményt. Az ötlet: az a kábel, amelyet nem kell beépíteni, nem kerül pénzbe és nem is okoz többletsúlyt. A megoldás: olyan energiakábel, amely nemcsak elektromos energiát, hanem központi interfészként adatokat is szállít az összes csatlakoztatott berendezéshez.

A Diehl Aerospace a Luzerni Egyetemmel együttműködve kifejlesztette a Power Line Communications (PLC, elektromos energiahálózaton történő adattovábbítás) megoldást. A PLC alkalmazásával módszeresen és jelentősen csökkenteni kívánják a felhasznált kábelek mennyiségét. A repülőgépiparban különösen nagy igény van a kis helyigényű és könnyen használható megoldásokra.

Az energia- és adatkábelek felhasználásától függetlenül a lehető legegyszerűbben alakították ki az utastérben alkalmazott PLC technológiát. A robusztus, determinisztikus módszert alkalmazó, RTCA-DO-160 eljárással tesztelt technológia olyan szűrőfunkciókat alkalmaz, amelyek képesek más hálózatokhoz PLC átvitelen keresztül kapcsolódó jeleket kibocsátani. A PLC az egyszerűbb kialakítása és jobb helykihasználása mellett a kezelhetőségét és kisebb ráfordításigényét tekintve is egyedülállónak számít. Ez nemcsak a nagyjából harmadával kevesebb felhasznált kábel eredménye, hanem az ebből következő üzemeltetési költség-megtakarításnak is köszönhető.

A jövő lehetőségei

Jelenleg olyan új módszerek kifejlesztésén dolgozunk, amelyek a PLC alkalmazásával lehetővé teszik a villamos energia intelligens elosztását. A PLC-t a passenger service unit (PSU, utaskiszolgáló egység) teljes megújítására is fel kívánjuk használni. A technológia óriási lehetőségeket rejt a rendszerek összetettségének mérséklése területén, amely a telepítési, a karbantartási és a retrofit folyamatok egyszerűsödését eredményezheti.